Professional Communication Questions & Answers – Barriers of Communication

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Barriers of Communication”.

1. Which of these is the external sounds present in the channels of communication?
a) Noise
b) Semantic problems
c) Cultural barriers
d) Over communication
View Answer

Answer: a
Explanation: Noise is the external sounds present in the channels of communication, which results in the reduction of the audibility or omission of some words from the message.
advertisement

2. Which of these should not be avoided for effective communication?
a) Noise
b) Planning
c) Semantic problems
d) Wrong assumptions
View Answer

Answer: b
Explanation: Lack of planning must be avoided for effects communication. There are innumerable examples of people who would give an ill planned, long winding lecture while a short presentation with tables or graphs would be sufficient.

3. __________ are problems arising from expression.
a) Cultural barriers
b) Semantic problems
c) Wrong assumptions
d) Selecting perception
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Semantic problems are problems arising from expression or transmission of meaning in communication.
advertisement
advertisement

4. Both encoding and decoding of message are influenced by our emotions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Both encoding and decoding of message are influenced by our emotions. Emotions play a very important role in our lives.

5. In which of these problems, is the actual message lost in the abundance of transmitted information?
a) Selecting perception
b) Over communication
c) Under communication
d) Filtering
View Answer

Answer: b
Explanation: In the case of over communication, the actual message is lost in the jungle of information whereas in under communication the sender is blamed for sharing less information.
advertisement

6. Communication should serve as a conflict- reduction exercise.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Communication should serve as a conflict- reduction exercise. When people start competing for the fulfillment of their narrow interests communication suffers.

7. _______ means to impart understanding of the message.
a) Encoding
b) Receiver
c) Decoding
d) Feedback
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: Decoding means to impart understanding of the message. Receiver has to identify the person, words symbols, etc..
advertisement

8. When is the communication process complete?
a) When the sender transmits the message
b) When the message enters the channel
c) When the message leaves the channel
d) When the receiver understands the message.
View Answer

Answer: d
Explanation: Communication is complete only when the receiver understands the message. Many communication problems arise because of misunderstandings.

9. ______ is the first enemy of communication.
a) Noise
b) Clarity
c) Politeness
d) Completeness
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Noise is the first and foremost enemy of communication. Every possible effort must be made to eliminate the element of noise that distorts communication.
advertisement

10. Which of these must be avoided for effective communication?
a) Sharing of activity
b) Listening
c) Ambiguity
d) Politeness
View Answer

Answer: c
Explanation: Ambiguity must be avoided. Clarity and crispness of the message is very important. The sender of the message should be careful to see that the receiver does not have to go beyond the text of the message.

11. Which of these is not a commandment of effective communication?
a) Clarity in language
b) Listen poorly
c) Home communication skills
d) Adequate medium
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to ensure an effective communication one must take care of ten commandments: Clarity in language, home communication skills, listen attentively, etc..

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter