Professional Communication Questions & Answers – Interview Questions and Answering Strategies

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Interview Questions and Answering Strategies”.

1. Which of these is not a type of interview question?
a) Open
b) Closed
c) Probing
d) Musical
View Answer

Answer: d
Explanation: There are seven different types of interview questions. They are: open, closed, probing, reflective, loaded, hypothetical and leading questions.
advertisement

2. Which of these questions asks the candidate to talk about something?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Probing questions
d) Loaded questions
View Answer

Answer: a
Explanation: An open question asks the candidate to talk about something. Its main purpose is to encourage the candidates to talk broadly about a topic or subject.

3. Which of these is an open question?
a) What are the advantages of a mixed economy?
b) When did you complete your graduation?
c) Do you know data processing?
d) What was your major subject in college?
View Answer

Answer: a
Explanation: An open question asks the candidate to talk about something. Its main purpose is to encourage the candidates to talk broadly about a topic or subject. For example: What are the advantages of a mixed economy?
advertisement
advertisement

4. Which of these questions expect specific information?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Probing questions
d) Reflective questions
View Answer

Answer: b
Explanation: Unlike open questions, closed questions limit the scope of the response by asking the candidates to provide specific information or facts.

5. Probing questions encourage the candidate to talk in greater depth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Probing questions encourage the candidate to talk in greater depth about a topic or subject.
advertisement

6. Which of these questions are asked for confirmation?
a) Open questions
b) Closed questions
c) Reflective questions
d) Probing questions
View Answer

Answer: c
Explanation: Reflective questions are asked to confirm the statements given by the candidate. The purpose is to check that the interviewer understands what the candidate has said.

7. ______ questions assess the candidate’s response to a sensitive issue.
a) Closed
b) Probing
c) Loaded
d) Leading
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: Loaded questions assess the candidate’s response to a sensitive issue, subject or point.
advertisement

8. A leading question is asked to obtain a desired response.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A leading question is asked to obtain a desired response. It leads the candidate to a particular answer.

9. Which of these is not an answering strategy?
a) Accuracy
b) Focus
c) Illogical thinking
d) Brevity
View Answer

Answer: c
Explanation: There are seven answering strategies. They are: attentiveness, accuracy, brevity, focus, clarity, positive attitude and logical thinking.
advertisement

10. Which of these should be avoided in an interview?
a) Attentiveness
b) Accuracy
c) Negative attitudes
d) Clarity
View Answer

Answer: c
Explanation: The candidates’ answer should reflect a positive attitude. It is important to remain positive and answer even negative questions positively.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter