Professional Communication Questions & Answers – Speaking Techniques

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Speaking Techniques”.

1. Body language can make or break a speech.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Body language can make or break a speech. Audience receives as much information from our body as from words.
advertisement

2. Which of these is the study and classification of speech sounds?
a) Gestures
b) Speech style
c) Phonetics
d) Spoof
View Answer

Answer: c
Explanation: Phonetics is the study and classification of speech sounds. Knowledge of phonetics helps in correct pronunciation of English language.

3. Which of these is not an element of the speaking technique?
a) Voice quality
b) Word stress
c) Appearance
d) Correct tones
View Answer

Answer: c
Explanation: Speaking technique has four main elements. They are: word stress, voice quality, correct tones and types of tones.
advertisement
advertisement

4. Which of these means giving emphasis to a syllable?
a) Voice quality
b) Word stress
c) Tone
d) Message
View Answer

Answer: b
Explanation: Word stress means giving emphasis to a word or a syllable when pronouncing while speaking. Speaker presents facts, ideas through his speech.

5. Which of these factors is not involved in the determination of correct tone?
a) Pitch
b) Dressing style
c) Quality
d) Strength
View Answer

Answer: b
Explanation: Three factors are involved in the determination of correct tone. They are: pitch, quality and strength.
advertisement

6. Which of these is not a type of tone?
a) Urgent tone
b) Serious tone
c) Restrained tone
d) Jumping tone
View Answer

Answer: d
Explanation: There are seven types of tones. They are : serious tone, urgent tone, restrained tone, outraged tone, humorous tone, reflective tone and happy tone.

7. Which of these tones represent thoughtfulness?
a) Serious tone
b) Urgent tone
c) Happy tone
d) Outraged tone
View Answer

Answer: a
Explanation: A serious tone expresses careful consideration, solemn or thoughtfulness. It exhibits that the speaker is sincere and earnestly putting his point of view.
advertisement

8. Which of these tones is an unemotional tone?
a) Happy tone
b) Outraged tone
c) Restrained tone
d) Humorous tone
View Answer

Answer: c
Explanation: Restrained tone is reserved as an unemotional tone. It is subtle and not orante. It is prohibitive in character. It favours self control.

9. ______ tone is used when speaker wants to bring about a good impression of her life.
a) Outraged
b) Reflective
c) Restrained
d) Urgent
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Reflective tone is used when speaker wants to bring about a good impression of her life.
advertisement

10. Which of these tones is used to express contentment?
a) Serious tone
b) Happy tone
c) Outraged tone
d) Urgent tone
View Answer

Answer: b
Explanation: The speaker uses happy tone to express his pleasure or contentment at something.

11. Formal speaking has casual approach to something.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Formal speaking is official in nature. Formal speaking has specific purpose and objective.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter