Professional Communication Questions & Answers – Syllable, Consonants and Vowels

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Syllable, Consonants and Vowels”.

1. The nucleus of the syllable is the vowel.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A syllable is a unit of pronunciation which consists only a vowel or a vowel and a consonant. The nucleus of the syllable is the vowel; the consonant is its marginal element.
advertisement

2. What is a consonant called when it is placed at the end of a syllable?
a) Releasing consonant
b) Arresting consonant
c) Dental consonant
d) Alveolar consonant
View Answer

Answer: b
Explanation: When a consonant is placed at the end of a syllable, it is called an arresting consonant. When it is placed at the beginning of a syllable, it is called a releasing consonant.

3. What is the structure in the following syllable : pack?
a) CVC
b) CV
c) VCC
d) VC
View Answer

Answer: a
Explanation: In CVC, C stands for consonant and V stands for vowel. For the word pack, the first letter p is a consonant. The last two letters c and k are also consonants, but they come together to make a single sound. Between these two consonants, there’s the vowel a. Hence the structure of the word would be CVC.
advertisement
advertisement

4. f and z are examples of :
a) Bilabial consonant
b) Sibilant consonant
c) Dental consonant
d) Alveolar consonant
View Answer

Answer: b
Explanation: A consonant is a letter of the alphabet which represents a sound that can only be articulated with a vowel. Sibilant consonant like f and z are exceptions which can be pronounced without the help of a vowel.

5. Which of the following is a voiceless sound component?
a) b
b) d
c) c
d) g
View Answer

Answer: c
Explanation: The voiced sounds in English are l,b,d,g,v,z,m,n,r,w,j, that is, the vocal cords must be used in order to produce the sound made by these letters. All vocoids and semi-vowels are voiced sounds. The letter c’s sound on the other hand, can be made without using one’s voice. Hence, c is a voiceless sound component.
advertisement

6. According to the place of articulation, which of these is not a type of consonant?
a) Bilabial
b) Dental
c) Velar
d) Public
View Answer

Answer: d
Explanation: According to the place of articulation, consonants are classified into 9 types. These are Bilabial, Dental, Labio-dental, Alveolar, Post-alveolar, Palato-alveolar, Palatal, Velar and Glottal.

7. Which of these consonants are the one whose place of articulation is the lower lip and upper teeth?
a) Bilabial
b) Dental
c) Labio-dental
d) Glottal
View Answer

Answer: c
Explanation: For the labio-dental consonant, the place of articulation is the lower lip and the upper teeth whereas for the bilabial consonant, it is the upper and lower ljp. For the dental consonant, it is the teeth and tip of the tounge.
advertisement

8. According to the placement of the tongue, which of these is not a type of vowel?
a) Cross vowels
b) Front vowels
c) Back vowels
d) Central vowels
View Answer

Answer: a
Explanation: The classification of vowels can be made into three depending on the placement of the tongue. These are front vowels, back vowels and central vowels.

9. As per quality, vowels sounds can be differentiated as Monopthongs and Dipthongs.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Vowel sounds can be differentiated as per their quality as Monopthongs and Dipthongs. Monopthongs are pure vowels, because theydo not change in quality. Dipthongs are gliding vowels, and they change their quality continually.
advertisement

10. Which of the following vowels is an example of back vowel?
a) i
b) e:
c) u
d) a
View Answer

Answer: c
Explanation: Back vowels are pronounced by placing the back of the tongue towards the soft palate. Examples of such vowels are /o,u,u:/

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter