Professional Communication Questions & Answers – Debates and Speeches

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Debates and Speeches”.

1. A cultural event is the same as office.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. A cultural event is different from office because participation in it is voluntary. Yet, these events also have their rules which must be adhered to.
advertisement

2. What is the dress code for a normal cultural event?
a) Formal wear
b) Party wear
c) Home wear
d) Beach wear
View Answer

Answer: a
Explanation: The clothes at a cultural event should be formal and relaxed unless the occasion demands otherwise. It would be foolish to arrive at a beach party in a suit.

3. Which of these should be avoided at a cultural event?
a) Relaxation
b) Arguing
c) Socialising
d) Organizing
View Answer

Answer: b
Explanation: It is bad manners to enter into heated arguments in such events. These create a vitiated atmosphere and ruins everyone’s mood. A healthy debate, on the other hand is a politer way to voice your views without offending anybody.
advertisement
advertisement

4. Which of these points need not be considered for a debate?
a) Availability of precise information
b) Age of opponent
c) Fluency in language
d) Body language
View Answer

Answer: b
Explanation: Three points are to be considered before one goes for a debate. The first and foremost thing is the availability of authentic and precise information regarding the subject on which the debate is to be held. The second point is your fluency in language and third is your body language.

5. Which of these is not considered for a debate?
a) Availability of information
b) Fluency in language
c) Body language
d) Volume of the speaker
View Answer

Answer: d
Explanation: Three things are to be considered in a debate : availability of authentic and precise information regarding the subject, fluency in the language and the adequate use of body language.
advertisement

6. Same rules apply for effective writing and oral presentation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Same rules apply for effective writing and oral presentation. What holds good for effective writing applies equally to oral presentation.

7. Which of these are to be avoided in a debate?
a) Fights
b) Listening
c) Taking notes
d) Using rhetoric
View Answer

Answer: a
Explanation: Fights and arguments must be avoided in a debate. A few devices like rhetoric may be used to make the speech more forceful and effective.
advertisement

8. Which of these debates is on-spot?
a) Extempore
b) In advance
c) Written
d) Personal
View Answer

Answer: a
Explanation: A debate can be of two types : with a topic given in advance or extempore. In the case when the topic is given in advance, it is worthwhile to construct a message carefully.

9. Which of these is not a type of speech?
a) Informative
b) Personal
c) Persuasive
d) Special occasion
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three types of speeches. They are: informative, persuasive and special occasion. Informative speech generally centers on talking about people, things, etc..
advertisement

10. Which of these is not a quality of a good debater?
a) Taking notes
b) Listening
c) Interrupting their opponent’s speech
d) Answering cross questions with confidence
View Answer

Answer: c
Explanation: Being a good speaker isn’t enough to be a good debater. One must also have the ability to treat one’s opponent with respect. This includes listening to their speech without speaking over them or interrupting them rudely.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter