Professional Communication Questions & Answers – Quotation, Orders and Tenders

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Quotation, Orders and Tenders”.

1. Quotations are letters of enquiry.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Quotations are letters of enquiry in which an organisation or an individual asks another organisation or individual to quote its or his rates and terms of payment for the goods intended to be purchased.
advertisement

2. Where is the name of the company inviting mentioned in an invitation of quotation?
a) Top left corner
b) Bottom left corner
c) Top right corner
d) Bottom right corner
View Answer

Answer: c
Explanation: The name of the company inviting is mentioned in the top right corner on an invitation of quotation along with the address and date.

3. Where is the name of the company which is invited mentioned?
a) Top left corner
b) Top right corner
c) Bottom left corner
d) Bottom right corner
View Answer

Answer: a
Explanation: The name of the company which is invited is mentioned in the top left corner in an invitation of quotation below the address of the inviting party.
advertisement
advertisement

4. Where is the courteous leave-taking mentioned in an invitation of quotation?
a) Top left
b) Bottom right
c) Top right
d) Bottom left
View Answer

Answer: b
Explanation: The courteous leave-taking is mentioned in the bottom right corner along with signature and designation.

5. Quotations are friendly letters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Quotations are letters of enquiry and thus are business letters. It is normal to invite quotations from a large number of sellers.
advertisement

6. A tender is advertised in ______
a) newspapers
b) business environment
c) domestic markets
d) sellers
View Answer

Answer: a
Explanation: There is a difference between quotations and tenders. A tender is advertised in newspapers, magazines, etc..

7. Which of these is not mentioned in a tender?
a) Date
b) Notice number
c) Sign
d) Designation
View Answer

Answer: c
Explanation: A tender does not have the sign of the authority mentioned in it. It only has the designation mentioned.
advertisement

8. Where is the designation of the authority giving the tender mentioned?
a) Top center
b) Bottom left
c) Bottom right
d) Top left
View Answer

Answer: c
Explanation: The name of the authority is mentioned in the bottom right corner along with the organization’s name and branch.

9. Where is the name of the organization mentioned in the tender?
a) Top left
b) Top center
c) Top right
d) Bottom center
View Answer

Answer: b
Explanation: The name of the organization along with tender notice number and date is mentioned in the top center in bold in the beginning.
advertisement

10. Which of these is mentioned in a tender?
a) Notice number
b) Signature
c) Address of the tenderer
d) Courteous leave-taking
View Answer

Answer: a
Explanation: In the top center, the name and address of the organisation is mentioned along with the tender notice number and the date.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter