Professional Communication Questions & Answers – Essays and its Classification

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Essays and its Classification”.

1. An essay could be short or long.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. An essay could be short or long. It could give personal opinions or information on a subject.
advertisement

2. Which of these is not a characteristic of a good essay?
a) Brevity
b) Dignified style
c) Fakeness
d) Personal touch
View Answer

Answer: c
Explanation: A good essay must have five characteristics. They are: unity, order in line of thought, Brevity, dignified and literary style and the personal touch.

3. Which of these should be avoided in a good essay?
a) Slang
b) Dignified words
c) Brevity
d) Unity
View Answer

Answer: a
Explanation: A good essay must have a dignified and literary style. It cannot have slang, colloquial terms and free constructions.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a type of essay?
a) Narrative essay
b) Descriptive essay
c) Argumentative essay
d) Personal essay
View Answer

Answer: d
Explanation: Essays are of five types. They are: Narrative essays, descriptive essays, argumentative essays, reflective essays and expository essays.

5. Which of these essays tells a story?
a) Narrative essays
b) Descriptive essays
c) Reflective essays
d) Argumentative essays
View Answer

Answer: a
Explanation: Narrative essays narrate a story or an event. The story or event could be real or imaginary, like an accident, a festival and so on.
advertisement

6. Descriptive essays describe a place or a person.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Descriptive essays describe a place, person or a thing which may be real or imaginary.

7. In which of these essays, the writer arrives at a conclusion by logical reasoning?
a) Narrative essays
b) Descriptive essays
c) Reflective essays
d) Argumentative essays
View Answer

Answer: d
Explanation: Argumentative essays are argumentative in nature. The writer arrives at a conclusion by logical reasoning.
advertisement

8. ________ essays are a collection of one’s thoughts.
a) Narrative
b) Expository
c) Argumentative
d) Reflective
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct statement is: Reflective essays consist of reflection of thoughts on topics of abstract nature. These include habits, qualities, etc..

9. Which of these explains a subject?
a) Narrative essays
b) Expository essays
c) Argumentative essays
d) Reflective essays
View Answer

Answer: b
Explanation: Expository essays explain a subject. These subjects include institutions, industries, scientific topics, literary topics, etc.
advertisement

10. Which kind of essay uses the five senses (touch, smell, taste, sound, sight) to enhance the imagery of the setting?
a) Narrative essays
b) Descriptive essays
c) Expository essays
d) Argumentative essays
View Answer

Answer: b
Explanation: The five senses are an important aspect of descriptive essays. They enable the reader of the essay to visualize the setting better.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter