Professional Communication Questions & Answers – Preparing a Speech

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Preparing a Speech”.

1. A speech must always present _____
a) facts
b) opinions
c) suggestions
d) perspectives
View Answer

Answer: a
Explanation: A speech must always present facts, which are very different from opinions. The two must never be confused.
advertisement

2. Which of these must be avoided by the speaker?
a) He must convey precise information.
b) He must ensure that the information is understood by the audience.
c) He must inspire the audience to totally accept his point of view.
d) He must force the audience to totally accept his point of view.
View Answer

Answer: d
Explanation: The main job of the speaker is three fold : He must convey precise information, he must ensure that the information is understood by the audience and he must inspire the audience to totally accept his point of view.

3. Masquerading opinions as facts amounts to perpetrating an intellectual fraud.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Masquerading opinions as facts amounts to perpetrating an intellectual fraud. We must present facts, or we must let the audience know that we are presenting our personal opinions.
advertisement
advertisement

4. One should have a very slow pace while giving a presentation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. One should take one’s time while giving a presentation, but at the same time, they shouldn’t be too slow. A slow pace tends to break the attention of the audience and bore them out. The pace shouldn’t be too fast either, otherwise the audience will not have the time to grasp the crux of the presentation. There should be used of a steady pace, which is neither too fast nor too slow.

5. Which of these is required to convey large information?
a) Voice
b) Tone
c) Body land
d) Preparation
View Answer

Answer: d
Explanation: A good speech is rarely made extempore. No speaker can convey large amounts of information without adequate preparation.
advertisement

6. Which of these must be avoided by a speaker?
a) Abstract words
b) Short sentences
c) Good pronunciation
d) Steady pace
View Answer

Answer: a
Explanation: Abstract words must be avoided in a speech. There must be used of familiar words. Also there must be used of short sentence with a steady pace.

7. Which of these is a sign of rude manners?
a) Staring at the floor
b) Making eye contact
c) Steady pace
d) Simple words
View Answer

Answer: a
Explanation: Please do not be transfixed on one face, or stare at the ceiling or floor. This is a sign, either of under confidence or of rude manners.
advertisement

8. Which of these should be avoided in a group discussion?
a) listening
b) shouting
c) speaking
d) writing
View Answer

Answer: b
Explanation: In a group discussion, we must never mumble, shout or speak very fast. To enhance listening ability, one should note down the vital points made by the speaker in his or her speech.

9. Which of these must be avoided in a speech?
a) Illogical sounds
b) Gestures
c) Eye contact
d) Interest
View Answer

Answer: a
Explanation: Please do not make any Illogical sounds like er or ah. The speech must flow naturally and without any ugly sounds.
advertisement

10. A finger may be used to _____
a) show over confidence
b) inspire
c) show under confidence
d) appoint
View Answer

Answer: b
Explanation: Hands must be used to create the right impact. A finger may be used to inspire. It may also be used to accuse, if done badly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter