Professional Communication Questions & Answers – Participle and its Types

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Participle and its Types”.

1. A participle is a verb which is partly a verb and partly a noun.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. A participle is a verb which is partly a verb and partly an adjective. It is that form of a verb which has the characteristics of a verb as well as an adjective. For example, Hearing the noise, the old man got up with a start.
advertisement

2. What is a participle called when it is used as a simple qualifying adjective in front of a noun?
a) Past participle
b) Participial adjective
c) Participial noun
d) Participial adverb
View Answer

Answer: b
Explanation: When a participle called when it is used as a simple qualifying adjective in front of a noun, it is called a participial adjective. Foe example, A rolling stone gathers no moss.

3. Fill in the blank with present participle :
I met a boy _______ a box of chocolates.
a) carried
b) carrying
c) was carrying
d) had carrying
View Answer

Answer: b
Explanation: The present participle ends with -ing. It represents an action which is going on or is incomplete or imperfect. So the statement is, I met boy carrying a box of chocolates.
advertisement
advertisement

4. Pick out the participle in the following sentence:
Knowing his aptitude, he should have scored more runs.
a) Knowing
b) Aptitude
c) Scored
d) Runs
View Answer

Answer: a
Explanation: Here, the participle is ‘knowing’. In certain cases, accepted usage permits the following constructions where the participle is left without a proper subject or reference. Such a participle is called the impersonal absolute.

5. Fill in the blank with past participle:
______ by hate, he lashed out with a knife.
a) Blinding
b) Blinded
c) Blind
d) Having blind
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is : Blinded by hate, he lashed out with a knife. A past participle represents a completed action or state of the thing mentioned. The above statement is an example.
advertisement

6. The noun or pronoun used with a participle is called nominative absolute.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The participle with the noun or pronoun going before it, forms a pbrase independent of the rest of the sentence. Such a phrase is called an absolute phrase. The noun or pronoun used with a participle is called nominative absolute.

7. Which of these is an example of present participle?
a) Studying
b) Having finished
c) Stolen money
d) Having been told
View Answer

Answer: a
Explanation: The form of the present participle is the infinitive + ing. For example, working, studying, eating. Having finished is an example of the active perfect participle and stolen money is an example of the past participle.
advertisement

8. Choose the correct statement:
a) Being in haste, the door was left open.
b) Being in haste, he left the door open.
c) Being in haste, door was open.
d) Door was left open being in haste.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Being in haste, he left the door open. The word ‘being’ work partially as a verb and partially as an adjective in this sentence. Hence, ‘being’ is the participle of this sentence, and its subject is the man, not the door.

9. What is a participle linked to the wrong noun or pronoun called?
a) Misrelated participle
b) Wrong participle
c) Incorrect participle
d) Misleading participle
View Answer

Answer: a
Explanation: A participle linked to the wrong noun or pronoun is said to be misrelated. For example, Waiting for my mother, a truck came and hit me. The correct form is : As I was waiting for my mother a truck came and hit me.
advertisement

10. Choose the correct statement :
a) The school usually remains opened till 5 pm.
b) The school usually remains open till 5 pm.
c) The school usually remain open till 5 pm.
d) The school usually remains opens till 5 pm.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is : The school usually remains open till 5 pm. We use the past participle to denote action. But we use the adjective form to describe a state or quality.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter