Professional Communication Questions & Answers – Proper Use of Body Language

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Proper Use of Body Language”.

1. A ______ speaker looks into the eyes of the audience.
a) confident
b) impatient
c) rude
d) impolite
View Answer

Answer: a
Explanation: It is best to look straight into the eyes of the audience. This would convince the audience that you are a confident speaker.
advertisement

2. Which of these may convey arrogance ?
a) Jointed finger tips
b) A shoulder shrug
c) A pointed finger
d) Hands swinging loosely
View Answer

Answer: a
Explanation: Jointed finger tips convey surety and confidence, if done properly. They may convey arrogance, if done badly. A shoulder shrug may convey sincerity or callousness.

3. A pointed finger may be a gesture of accusation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A pointed finger may be deemed to be a gesture of accusation or forcefulness. While approaching to the rostrum it is best to walk in a forceful manner with hands swinging loosely by the side.
advertisement
advertisement

4. The tone of the speaker should be _____
a) loud
b) clear
c) low
d) soft
View Answer

Answer: b
Explanation: The tone of the speaker should be clear and precise. A good speaker always pauses on punctuation marks and when he wishes to drive home a point.

5. During practice, by how much should the speech be lengthened?
a) 2 to 5 %
b) 6 to 10 %
c) 7 to 11 %
d) 9 to 13 %
View Answer

Answer: a
Explanation: It is better to make a speech lengthier by 2 to 5 percent in practice, since when crunch time arrives the best speaker tends to speak faster or forget some lines.
advertisement

6. A speech must be prepared with _______ in mind.
a) the result
b) praise
c) an audience
d) admiration
View Answer

Answer: c
Explanation: A speech must be prepared with an audience in mind. It must give facts and clearly mention in case opinions are made.

7. A speech must advance _____
a) dishonesty
b) truth
c) aggressiveness
d) negativity
View Answer

Answer: b
Explanation: A speech must advance the truth and not convolute truth by irritating people. Wit and humour are an integral part of any speech but they must not be biting.
advertisement

8. Which of these is important in having mutual understanding with colleagues?
a) Effective listening
b) Speaking
c) Talking
d) Writing
View Answer

Answer: a
Explanation: Effective listening is extremely important in having mutual understanding with colleagues, superiors and subordinates. Listening is an important part of communication.

9. Which of these does not enhance listening skills?
a) Attention
b) Frankness
c) Clear perception
d) Ignoring
View Answer

Answer: d
Explanation: The points that enhance the listening skills of the participant are : attention, frankness, clear perception, analytical approach and taking notes.
advertisement

10. Participant should listen to the opinions expressed by others with respect.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Participant should listen to the opinions expressed by others frankly and with respect. He/She should make such gestures to this effect.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter