Professional Communication Questions & Answers – Illustrations of Correct Usage

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Illustrations of Correct Usage”.

1. The present infinitive is the base form of a verb.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The present infinitive is the base form of a verb. This is the form that we look up in a dictionary as be, go, build, etc..
advertisement

2. Which of these is used to refer to something that happened before the moment of speaking.
a) Present infinitive
b) Perfect infinitive
c) Bare infinitive
d) Continuous infinitive
View Answer

Answer: b
Explanation: We must use perfect infinitive if we refer to something that happened or was expected to happen before now (before the moment of speaking).

3. A modal verb is followed by a bare infinitive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A modal verb is followed by a bare infinitive ( not a to- infinitive). For example: I felt that I could never go home again.
advertisement
advertisement

4. Fill in the blank.
I advised her _____ drink it.
a) don’t
b) not to
c) to not
d) to don’t
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is : I advised her not to drink it. We put not and never in front of the to of a to- infinitive.

5. An infinitive clause may begin with a?
a) present infinitive
b) perfect infinitive
c) past infinitive
d) bare infinitive
View Answer

Answer: d
Explanation: An infinitive clause may begin with a bare infinitive or a to- infinitive. The bare infinitive is more common.
advertisement

6. Choose the correct statement.
a) He obtained passing marks.
b) He obtained pass marks.
c) He obtained passed marks.
d) He obtained passing mark.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: He obtained pass marks. Passing is the present participle form of pass which is to be used here.

7. Choose the correct statement.
a) Anil talks French well.
b) Anil chats French well.
c) Anil speaks French well.
d) Anil talk French well.
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: Anil speaks French well. Talk is usually a conversation and two-sided whereas speak is one- sided and more polite.
advertisement

8. Choose the correct statement.
a) The ship was drowned.
b) The ship drowned.
c) The ship sank.
d) The ship had sank.
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: The ship sank. Drown is usually used for living creatures where sink is used for non- living objects.

9. Choose the correct statement.
a) It is they who has to leave this place.
b) It is they who have to leave this place.
c) It is them who has to leave this place.
d) It is them who have to leave this place.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: It is they who have to leave this place. Has is used for singular (he or she) whereas have is used for plural.
advertisement

10. Fill in the blank.
Offerings made upon the ____
a) altar
b) alter
c) alltar
d) allter
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Offerings made upon the altar. Altar is a noun which means an elevated place for religious rites. Alter is a verb meaning to make different.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter