Professional Communication Questions & Answers – The Infinitive and its Uses

«
»

This set of Professional Communication test focuses on “The Infinitive and its Uses”.

1. Pick out the verb in the sentence :
They always find fault with me.
a) find
b) with
c) fault
d) me
View Answer

Answer: a
Explanation: Verbs can be classified into two types. It is classified into finite and non finite. A verb which is limited by number or person is called a finite verb. For example, They always find fault with me.
advertisement

2. A verb which is not limited by person and number is called the infinitive.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A verb which is not limited by person and number is called the infinitive. For example, They always try to find fault with me.

3. Infinitive is also known as :
a) Verb adjective
b) Verb noun
c) Verb pronoun
d) Adverb noun
View Answer

Answer: b
Explanation: An infinitive is a kind of noun with certain features of a verb, especially that of taking an object. Thus, infinitive is a verb noun.
advertisement
advertisement

4. Which of these verbs is accompanied by to?
a) Let
b) Make
c) See
d) Determined
View Answer

Answer: d
Explanation: The infinitive is usually accompanied by word to though with certain verbs like bid, let, make, see, hear, etc.. we use the infinitive without to. For example: I will pray = I am determined to pray.

5. The infinitive with or without adjuncets may be used, like a noun.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The infinitive with or without adjuncets may be used, like a noun. As the subject of the verb, as: To err is human.
advertisement

6. What is an infinitive called when it is used as a noun?
a) Simple infinitive
b) Complex infinitive
c) Present infinitive
d) Qualifying infinitive
View Answer

Answer: a
Explanation: When an infinitive is used as a noun, it is called the simple infinitive. It is also used to qualify a verb, usually to express a purpose. For example, We eat to live.

7. Fill in the blank with an infinitive:
Strawberries are good _____.
a) to eat
b) for eating
c) eat
d) to eating
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is : Strawberries are good to eat. The infinitive is used to qualify an adjective as shown in the above statement.
advertisement

8. When infinitive is active, what forms can it be present in?
a) Present
b) Perfect
c) Present and perfect
d) Continuous
View Answer

Answer: c
Explanation: The infinitive may be active or passive. When active, it may have a present and perfect form. It may merely name the act, or it may represent progressive or continued action.

9. Fill in the blank:
He was terrified ______.
a) to speak
b) for speak
c) in speak
d) speaking
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: He was terrified to speak. Here, the infinitive is used to qualify a sentence. It can also be used to qualify a noun. For example: She is a woman to be loved.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) It cost the management 10 crores to built the hospital.
b) It cost the management 10 crores to build the hospital.
c) It cost the management 10 crores to building the hospital.
d) It cost the management 10 crores for build the hospital.
View Answer

Answer: b
Explanation: The infinitive is the base form of the verb. ‘built ‘ is the past tense of ‘build’. The correct statement is : It cost the management 10 crores to build the hospital.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter