Professional Communication Questions & Answers – Interchange of Degree of Comparisons

«
»

This set of Professional Communication Assessment Questions and Answers focuses on “Interchange of Degree of Comparisons”.

1. A simple sentence can be converted to a complex sentence by expanding a verb or phrase into a subordinate clause.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A simple sentence can be converted to a complex sentence by expanding a verb or phrase into a subordinate clause.
advertisement

2. A verb in a simple sentence CANNOT be expanded to which of the following clauses?
a) Noun clause
b) Verb clause
c) Adjective clause
d) Adverb clause
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three types of subordinate clauses to which a verb or phrase can be expanded. They are noun clause, adjective clause and adverb clause.

3. The following transformation is an example under which clause?
Simple : His crime was unforgivable.
Complex : His crime was such as could not be forgiven.
a) Noun clause
b) Verb clause
c) Adjective clause
d) Adverb clause
View Answer

Answer: c
Explanation: The subordinate clause here is adjective clause. The adjective here is ‘unforgivable’ which is expanded and thus it becomes an adjective clause.
advertisement
advertisement

4. Convert the following simple sentence into a complex sentence :
On reaching the gate you will have to turn left.
a) As soon as you reach the gate, you will have to turn left.
b) When you reach the gate take a left turn.
c) Turn left when you reach the gate.
d) Reaching the gate, take a left turn.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct complex sentence is : soon as you reach the gate, you will have to turn left. The subordinate clause used here is adverb clause.

5. Convert the following complex sentence into a simple sentence:
It is sad that she died so young.
a) Her death at so early an age is sad.
b) She dying so young is sad.
c) It is sad to know that she died at an early age.
d) She dying at an early age is sad.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct simple sentence is : Her death at so early an age is sad. A complex sentence can be converted into a simple sentence by substituting a noun for the noun clause introduced by the conjunction ‘that’.
advertisement

6. A complex sentence can be converted into a simple sentence by using a compound noun.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A complex sentence can be converted into a simple sentence by using a compound noun. For example, Complex : The place where Buddha was cremated has been found. Simple : The place of Buddha’s cremation has been found.

7. Which of these conjunctions is not used during the conversion of compound to complex sentence?
a) Cumulative conjunctions
b) Alternative conjunctions
c) Illative conjunctions
d) Principal conjunctions
View Answer

Answer: d
Explanation: Four types of conjunctions are used for conversion of compound to complex sentences. They are : Cumulative conjunctions, alternative conjunctions, illative conjunctions and adversative conjunctions.
advertisement

8. Convert the following complex sentence to a compound sentence:
She is sure that he is wrong.
a) He is wrong, and of this she is sure.
b) Of this she is sure that he is wrong.
c) He Is wrong, she is sure.
d) She is sure, he is wrong.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct compound sentence is : He is wrong, and of this she is sure. While converting, the principal clause must be placed last and the subordinate clause must be placed first.

9. Change the degree of comparison:
I am as pretty as her.
a) She is not prettier than me.
b) She is prettier than me.
c) I am the prettiest.
d) We both are pretty.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: She is not prettier than me. Here a positive degree is converted into a comparative degree. It is possible to change the degree of comparison without changing the meaning of the sentence.
advertisement

10. Change the degree of comparison:
Sachin is the best among all batsmen.
a) No other batsman is as good as Sachin.
b) Sachin is as good as any other batsman.
c) Any other batsman is better than Sachin.
d) Sachin is a good batsman.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is : No other batsman is as good as Sachin. This is the positive degree. The comparative degree would be : Sachin is better than any other batsman.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter