Professional Communication Questions & Answers – Parameters of a Report

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Parameters of a Report”.

1. A report is a systematic description of an event.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A report is a systematic description of an event for someone who was not present on the scene.
advertisement

2. Which of these does not come under reports?
a) News items
b) Memorandums
c) Notice
d) Report cards
View Answer

Answer: c
Explanation: A report is a systematic description of an event for someone who was not present on the scene. Most memorandums and news items thus come in the category of reports. A notice doesn’t fall under this category as it is usually very briefly worded.

3. Which of these is not a parameter of a formal report?
a) Presentation
b) Complaint
c) Information
d) Request
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three parameters for a formal report. They are: presentation, information and request from an authorised person.
advertisement
advertisement

4. A formal report must contain rational information.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A formal report must contain rational information. It should be presented in an organised manner.

5. Which of these people submit business-like reports?
a) Business administrators
b) Teachers
c) Engineers
d) Scientists
View Answer

Answer: b
Explanation: Reports which business administrators, engineers and scientists write in course of their routine work are end products of diligent analysis, profound mental activity and rational conclusion.
advertisement

6. A ______ report provides information on scientific tests carried out by engineers or scientists.
a) progress
b) periodic
c) laboratory
d) trouble
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: A laboratory report provides information on tests carried out in a laboratory. They are submitted by engineers or scientists.

7. Which of these reports is written before starting a new project?
a) Feasibility report
b) Periodic report
c) Trouble report
d) Progress report
View Answer

Answer: a
Explanation: A feasibility report is written before starting a new project. It is done to give an overview of the targets that the project hopes to meet, and addresses how effectively these targets can be met. This type of report is valid both for government and private organizations.
advertisement

8. Which of these reports lists down precautions?
a) Progress report
b) Periodic report
c) Trouble report
d) Feasibility report
View Answer

Answer: c
Explanation: Trouble report includes breakdown of machinery, accidents, deaths, fires, etc. It lists down precautions to be taken in future in order to prevent a reoccurrence.

9. In which of these cases is the letter form of report not used?
a) When reader is a close associate
b) When subject matter is brief
c) When there is breakdown of machinery
d) When subject matter pertains to a few topics
View Answer

Answer: c
Explanation: A letter form of report is used when: The subject matter is brief, reader is a close associate, subject matter pertains to a few topics, etc..
advertisement

10. Where is the signature mentioned in a memorandum?
a) Top left
b) Top right
c) Bottom left
d) Bottom right
View Answer

Answer: d
Explanation: A memorandum is also a form of a report which is almost like a letter. The signature of the person whose sign is required must be mentioned in the bottom right corner.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter