Professional Communication Questions & Answers – Types of Reports

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Reports”.

1. A written report is more formal than an oral report.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A written report is more formal in nature than an oral report and it removes almost every flaw inherent in an oral report.
advertisement

2. Which of these is usually written in a form of a memorandum?
a) Informal reports
b) Formal reports
c) Professional reports
d) Business reports
View Answer

Answer: a
Explanation: Written reports can be of two types. They are: formal reports and informal reports. Informal reports are normally written in the form of a memorandum or a letter.

3. Which of these is not a formal report?
a) Informational
b) Informal
c) Interpretative
d) Routine
View Answer

Answer: b
Explanation: Formal reports can be classified into three different types. They are : informational, interpretative and routine.
advertisement
advertisement

4. Into which of these types are formal reports not classified?
a) Informational
b) Interpretative
c) Oral
d) Routine
View Answer

Answer: c
Explanation: Formal reports are written reports. They can be classified into three types : informational, interpretative and routine.

5. Which of these reports provide information without any evaluation?
a) Informational
b) Interpretative
c) Routine
d) Progress
View Answer

Answer: a
Explanation: Informational reports accumulate and provide information without any assessment or evaluation. They do not make any recommendations they do not give any findings.
advertisement

6. _______ report provides rational findings.
a) Informative
b) Interpretative
c) Routine
d) Progress
View Answer

Answer: b
Explanation: Interpretative reports do not merely provide data. They assess this data and provide rational findings and worthwhile recommendations.

7. Interpretative reports are also known as ________
a) recommendation reports
b) routine reports
c) progress reports
d) informal reports
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Interpretative reports are also known as recommendation reports. They assess the data and provide rational findings and worthwhile recommendations.
advertisement

8. Which of these reports are written for recording information?
a) Informational
b) Interpretative
c) Routine
d) Recommendation
View Answer

Answer: c
Explanation: Routine reports are normally written for recording information which is required at periodic intervals. In most cases there may be printed forms where relevant gaps have to be filled with acquired data.

9. Which of these is not mentioned in a progress report?
a) Name of project
b) Right choice of instruments
c) Nature of work
d) Amount of work left
View Answer

Answer: b
Explanation: A progress report should contain information like: Name of project, nature of project, extent of work to be completed, amount of work left, etc..
advertisement

10. Which of these reports involves the checking of a piece of equipment to see if it’s still in working condition?
a) Progress report
b) Laboratory report
c) Inspection report
d) Inventory report
View Answer

Answer: c
Explanation: An inspection report is made when: An equipment is inspected to establish whether or not it is in working condition.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter