Professional Communication Questions & Answers – Social Discourse

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Social Discourse”.

1. A society is a voluntary organisation.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A society is a voluntary organisation where human beings come together for convenience.
advertisement

2. The best way to live life is second hand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. The best way to live life is first hand and to let others live their lives first hand as well. People who live first hand acknowledge truth from others and are rarely bothered with false criticism.

3. Which of these causes a problem?
a) Intellectual freedom
b) Moral bondage
c) First hand life
d) Cultural exchange
View Answer

Answer: b
Explanation: There is no need to be critical of others, no matter how foolish it may appear to you. Two people may exist mutually in intellectual freedom. The problem arises when we seek moral bondage.

4. Communication must advance ______
a) moral bondage
b) intellectual fraud
c) emotional trap
d) inspiration
View Answer

Answer: d
Explanation: The statement is: Communication must advance compassion and inspiration. Our social language must never be so arranged as to emotionally trap others.

5. Language should never encroach on which of these?
a) intellectual fraud
b) intellectual privacy
c) intellectual bondage
d) moral bondage
View Answer

Answer: b
Explanation: Language should never encroach on intellectual privacy. Those who talk of privacy rarely think of intellectual privacy as well. Everyone needs intellectual privacy.
advertisement

6. Which of these is the most common form of condemnation?
a) Religion based
b) Caste based
c) Personal prejudices
d) Status based
View Answer

Answer: c
Explanation: We must never condemn on the basis of religion, caste, colour, status or personal prejudices. The last form of condemnation is the most common.

7. Language must advance _____
a) inspiration
b) truth
c) intellectual fraud
d) emotional trap
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Language must advance truth and compassion. Truth can become a rare commodity if we do not know the precise meaning of words.

8. Which of these should be invoked through words?
a) Compassion
b) hostility
c) spitefulness
d) rudeness
View Answer

Answer: a
Explanation: Compassion and positive emotions should be invoked through words, otherwise there may be a need to reassess their efficacy. It is better to err on the positive rather than the negative side.

9. Which of these is not a second hand emotion?
a) Honour
b) Prestige
c) Creativity
d) Reputation
View Answer

Answer: c
Explanation: People who live life second hand do not know the path of truth. They are influence by such second hand emotions as honour, prestige and reputation. They rarely talk about creativity and ability.

10. People who live life first hand, know the path of _____
a) truth
b) reputation
c) fame
d) money
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: People who live life first hand, know the path of truth. They acknowledge truth from others and are rarely bothered with false criticism.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn