Professional Communication Questions & Answers – Seminars and Conferences

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Seminars and Conferences”.

1. A seminar discusses in a small group on original research.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A seminar discusses in a small group on original research or advanced study through oral or written reports.
advertisement

2. In a symposium, a small group of experts discuss a problem.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. In a symposium, a small group of experts discuss different aspects of a problem for the benefit of an audience.

3. In a ________ , each member speaks on a pre-planned subject.
a) seminar
b) conference
c) panel discussion
d) symposium
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: In a panel discussion, each member speaks on a pre-planned subject, which is normally in the form of a question.
advertisement
advertisement

4. In which of these people with similar interests contribute with their knowledge?
a) seminar
b) conference
c) symposium
d) convention
View Answer

Answer: b
Explanation: In a conference, people with similar interests contribute with their knowledge. It ends in a set of suggestions or recommendations which are based on the central theme of the conference.

5. A ______ is a fellowship meeting of a fraternal group.
a) conference
b) symposium
c) seminar
d) convention
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct statement is: A convention is a fellowship meeting of a fraternal group. Only matters of professional interest are discussed in it.
advertisement

6. Which of these is not used to organise a seminar?
a) Oral reports
b) Written reports
c) Exchange of ideas
d) Recommendations
View Answer

Answer: d
Explanation: A seminar discusses in a small group on original research or advanced study through oral or written reports. It may also be organised through exchange of ideas.

7. A conference is not attended by ________
a) invited guests
b) common people
c) permitted observers
d) people with common interests
View Answer

Answer: b
Explanation: In a conference, people with similar interests contribute with their knowledge. A conference is only attended by invited guests or permitted observers.
advertisement

8. We learn maximum by _____.
a) hearing
b) seeing
c) speaking
d) feeling
View Answer

Answer: b
Explanation: Hearing is not the most crucial learning sensory perception available to man. A mere 11% of the knowledge that we pick us is through hearing. The eyes account for nearly 83% of our learning.

9. Which of these must be avoided in a meeting?
a) Patience
b) Tact
c) Leadership
d) Criticism
View Answer

Answer: d
Explanation: A successful meeting needs patience, tact and leadership. It is better not to criticise a remark which appears irrational or silly.
advertisement

10. Before the meeting is concluded, there must be a ______
a) summary
b) question
c) discussion
d) agenda
View Answer

Answer: a
Explanation: Before the meeting is concluded there must be a summary and analysis of the discussion and the decisions taken. Members must feel that something concrete and substantial has been achieved.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter