Professional Communication Questions & Answers – Apposition

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Apposition”.

1. Concord means an agreement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Concord means an agreement or harmony between words. It governs the relationship of various parts of sentences to one another.
advertisement

2. Between which of these words, there is no agreement in concord?
a) Gender
b) Number
c) Person
d) Flowers
View Answer

Answer: d
Explanation: Grammatically, concord means agreement between words in gender, number, case or person. It governs the relationship of various parts of sentences to one another.

3. In the following statement, which of these are in agreement?
They nominated him chairman.
a) Noun and verb
b) Noun and pronoun
c) Verb and pronoun
d) Adverb and pronoun
View Answer

Answer: b
Explanation: In the statement, “They nominated him chairman.”, the noun chairman and the pronoun they and him agree in case.
advertisement
advertisement

4. Apposition is a relationship between two or more words.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Apposition is a relationship between two or more words in which the units are grammatically parallel and have the same referrant. For example: my sister.

5. In the following sentence, which two words are in apposition?
John, captain of the ship, was welcomed at the port.
a) John and captain
b) John and ship
c) Captain and ship
d) John and port
View Answer

Answer: a
Explanation: John, captain of the ship, was welcomed at the port. In the above sentence, Captain is in apposition to John.
advertisement

6. Which of these can be used in apposition to a noun?
a) A verb clause
b) A noun clause
c) A adjective clause
d) A adverb clause
View Answer

Answer: b
Explanation: A noun clause can also be in apposition to a noun or pronoun. For example: The General Manager issued instructions that all incompetent executives should be fired.

7. Which pronoun is used as an introductory subject?
a) He
b) She
c) It
d) They
View Answer

Answer: c
Explanation: The pronoun it is used as an introductory or provisional subject or object with an infinitive or noun clause in apposition. For example: It was a dark and stormy night…
advertisement

8. In the following sentence, which two are in apposition?
It is difficult to understand Mathematics.
a) difficult and Mathematics
b) difficult and understand
c) It and difficult
d) It and to understand
View Answer

Answer: d
Explanation: It is difficult to understand Mathematics. Here, the infinitive to understand is in apposition to subject it.

9. In the following sentence, which two are in apposition?
I presumed it unfair to promote such things.
a) presumed and unfair
b) it and to promote
c) presumed and it
d) it and unfair
View Answer

Answer: b
Explanation: I presumed it unfair to promote such things. Here, the infinitive to promote is in apposition with the object it.
advertisement

10. Which of these agree in number and person?
a) Noun
b) Relative pronoun
c) Verb
d) Adverb
View Answer

Answer: b
Explanation: A relative pronoun agrees in number and person. For example: Penalise him who is miscreant.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter