Professional Communication Questions & Answers – Prepositions of Time and Date

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Prepositions of Time and Date”.

1. Which of these nouns takes the preposition for after it?
a) Alliance
b) Ambition
c) Bargain
d) Experience
View Answer

Answer: b
Explanation: The noun ‘ambition’ takes the preposition for after it. Alliance and bargain take the preposition with after them and experience takes the preposition of after it.
advertisement

2. Descent takes the preposition from after it.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Some nouns take the preposition from after them. For example, descent, digression, escape, exemption, inference.

3. Which of these adjectives takes the preposition with after it?
a) Accused
b) Absorbed
c) Drenched
d) Anxious
View Answer

Answer: c
Explanation: The adjective drenched takes the preposition with after it. The adjective accused takes of after it, absorbed takes in and anxious takes for after it.
advertisement
advertisement

4. Which of these verbs takes the preposition for after it?
a) Beware
b) Mourn
c) Delight
d) Determine
View Answer

Answer: b
Explanation: The verb mourn takes the preposition for after it. The verb beware takes the preposition of, delight takes the preposition in and determine takes the preposition on after it.

5. Which of these is not a preposition of time and date?
a) At
b) On
c) In
d) With
View Answer

Answer: d
Explanation: At, on, by, before, in are prepositions of time and date. For example; at dusk, on Sunday, by 10 p.m. on Monday. With is a preposition used to indicate possession, or feeling. Examples: He cut the vegetables with a knife; He looked at me with sympathy.
advertisement

6. The preposition from also denotes time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Prepositions from, since, for, during also denote time. From mostly precedes to/till/until. For example, This shop is open from 10 a.m. to 8 p.m.

7. Fill in the blank: Aahna didn’t reach her class ____ noon.
a) by
b) to
c) till
d) at
View Answer

Answer: c
Explanation: To is used for time and place; till/until is used only for time. We use till/until and not to when there is no from. The correct statement is: Aahna didn’t reach her class till noon.
advertisement

8. Choose the correct statement:
a) The hooligans broke in the factory.
b) The hooligans broke into the factory.
c) The hooligans broke onto the factory.
d) The hooligans broke at the factory.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: The hooligans broke into the factory. The preposition in indicates positions, whereas into indicates movements.

9. Correct the incorrect statement:
Why are our trains so late compared along European trains?
a) Why are our trains so late compared by European trains?
b) Why are our trains so late compared with European trains?
c) Why are our trains so late compared on European trains?
d) Why are our trains so late compared under European trains?
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Why are our trains so late compared with European trains?. To compare with means ‘to examine side by side with’.
advertisement

10. Fill in the blank: The boy ___ brown hair stole my book.
a) in
b) with
c) from
d) below
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is: The boy with brown hair stole my book. The preposition with is used to describe people and things.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter