Professional Communication Questions & Answers – The Conjunction

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Conjunction”.

1. A conjunction is a word which merely joins together sentences and words.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A conjunction is a word which merely joins together sentences and words. They are also known as sentence connectives.
advertisement

2. Coordinating clauses are clauses of ______ rank.
a) equal
b) unequal
c) different
d) varied
View Answer

Answer: a
Explanation: Conjunctions can broadly be classified into two types. They are: Co-ordinating conjunctions and subordinating conjunctions. Coordinating clauses are clauses of equal rank.

3. Which of these is not a coordinating conjunction?
a) Cumulative
b) Adversative
c) Possessive
d) Alternative
View Answer

Answer: c
Explanation: Co-ordinating conjunctions can be classified into four types. They are: Cumulative, adversative, alternative and illative.
advertisement
advertisement

4. Which of these is not a type of subordinating conjunction?
a) Result
b) Time
c) Cause
d) Age
View Answer

Answer: d
Explanation: Subordinating conjunctions can be classified into seven types. They are: time, cause, purpose, result, condition, concession and comparison.

5. Which of these words is not an example of subordinating conjunction related to time?
a) Before
b) Till
c) Because
d) Since
View Answer

Answer: c
Explanation: Subordinating conjunctions which are related to time are indicated by words like before, till, since. For example, “She reached here after he had left.” ‘Because’ is a conjunction related to reasoning. It joins two clauses wherein one clauses states something and the other clauses provides reason to support the first clause.
advertisement

6. Choose the correct statement:
a) He wants to win. But he doesn’t have the skills to do so.
b) He wants to win, but he doesn’t have the skills to do so.
c) He wants to win and he doesn’t have the skills to do so.
d) He wants to win as he doesn’t have the skills to do so.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: He wants to win, but he doesn’t have the skills to do so. We don’t place the coordinating conjunctions and, or and but at the beginning of the sentence.

7. Choose the correct statement:
a) Either the action was just or unjust.
b) The action was either just or unjust.
c) The action was just or unjust.
d) The action was just or the action was unjust.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: The action was either just or unjust. In correlative conjunctions, each member of the pair should be placed before the same part of the speech.
advertisement

8. Fill in the blank :
The man was looking for a _________ girl.
a) smart and beautiful
b) smart beautiful
c) smart or beautiful
d) smart but beautiful
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: The man was looking for a smart beautiful girl. Two adjectives used before a noun are linked with and only if the belong to the same class.

9. Choose the correct statement:
a) These men are poor hence they are weak.
b) These men are poor and so they are weak.
c) These men are poor because they are weak.
d) These men are poor since they are weak.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: These men are poor and so they are weak. Hence is an adverb, not a conjunction. It can’t be used to link clauses.
advertisement

10. Fill in the blank:
My son, _____ is only ten, has started playing rugby.
a) which
b) that
c) who
d) whom
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: son, who is only ten, has started playing rugby. A relative class which tells us which person the speaker is talking about can begin with who or what, but if a relative clause simply adds a comment, it can’t begin with that.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter