Professional Communication Questions & Answers – E-mail Communication

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “E-mail Communication”.

1. Which of these is not a medium for e-mail?
a) Intranet
b) Internet
c) Extranet
d) Paper
View Answer

Answer: d
Explanation: E-mail and websites are transmitted through Intranet, Internet and extranet. Everything has gone electronic way.
advertisement

2. Which of these defined the internet?
a) The Federal Networking Council
b) The Federal Network Council
c) The Federal Networking Committee
d) The Federal Network Committee
View Answer

Answer: a
Explanation: The Federal Networking Council in 1995 passes a unanimous resolution to define internet. Internet refers to a global information system.

3. Intranet is a company’s internal web.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.
advertisement
advertisement

4. Extranet is a web within a web.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Extranet is a web within a web. Extranet is a collaborative network which uses internet protocols for business purposes.

5. Which of these is not used by intranet?
a) TCP
b) BSNL
c) IP
d) HTTP
View Answer

Answer: b
Explanation: Intranet is a company’s internal web and uses TCP/IP, HTTP and other internet protocols. It’s main object is to share company information among employees.
advertisement

6. Which of these is the easiest way of communication?
a) E-mail
b) Telephone
c) Fax
d) Letter
View Answer

Answer: a
Explanation: Billions of E-mail messages are sent throughout the world today. It is the cheapest and convenient than any other forms of communication like telephone or fax.

7. What does the following emotion display?
😀
a) Confused face
b) Happy face
c) Shocked face
d) Amazed face
View Answer

Answer: b
Explanation: In an email we use smileys or emotion symbols known as “emoticons” or “emojis” for display of attitudes. For instance, 😀 represents a happy face.
advertisement

8. What does the following emotion display?
😆
a) Confused face
b) Laughing face
c) Amazed face
d) Sad face
View Answer

Answer: b
Explanation: In an email we use smileys or emotion symbols known as “emoticons” or “emojis” for display of attitudes. For instance, 😛 represents a laughing face.

9. Which of these do not provide free E-mail?
a) Hotmail
b) Rediff
c) WhatsApp
d) Yahoo
View Answer

Answer: c
Explanation: Many companies worldwide provide free E-mail through internet. Hotmail, Rediff, BSNL, Yahoo are the companies to name a few. Whatsapp is a social media app which doesn’t provide E-mail feature.
advertisement

10. Which of these should be avoided in an E-mail?
a) Wrong E-mail address
b) Subject line
c) Smileys
d) Re-reading
View Answer

Answer: a
Explanation: For writing successful E-mail messages, precautions should be taken. There should be use of correct E-mail address.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter