Professional Communication Questions & Answers – Irregular Comparison of Adjectives

«
»

This set of Professional Communication Quiz focuses on “Irregular Comparison of Adjectives”.

1. When the positive ends in y, preceded by a consonant, the y is changed into i before adding er and est.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. When the positive ends in y, preceded by a consonant, the y is changed into i before adding er and est. For example: heavy, heavier and heaviest.

2. The comparative in er is used when we compare two qualities in the same person or thing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. The comparative in er is not used when we compare two qualities in the same person or thing. For example: Meera is more pretty ( not prettier) than wise. The suffix ‘er’ is used only when comparing two completely different entities or a specific quality in two different entities. Example: Ann is prettier than Mary.

3. What is the positive of most (quantity)?
a) many
b) much
c) more
d) good
View Answer

Answer: b
Explanation: The positive of most (quantity) is much and its comparative is more. The positive of most (number) is many.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. What is the comparative of far (physical distance)?
a) Farther
b) Further
c) Farthest
d) More far
View Answer

Answer: a
Explanation: The comparative of far is farther and its superlative is farthest. More far is incorrect and should not be used. Also, farther should not be confused with further. The two words cannot be used interchangeably. The word farther is used to denote physical distance between two locations. For example: According to the map, we have to walk farther. The word further is used in a more metaphorical sense. For example: This topic needs to be discussed further.

5. What is the superlative of late (with respect to time)?
a) Later
b) Latter
c) Latest
d) Last
View Answer

Answer: c
Explanation: The comparative of late with respect to time is later and superlative is latest. With respect to position, the comparative is latter and the superlative is last.

6. Fill in the blank :
Karan is _____ than Kashish.
a) elder
b) older
c) eldest
d) oldest
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Karan is older than Kashish. Elder is not used followed by than and so we use older.

7. Choose the correct statement:
a) I’m not as intelligence as he.
b) I’m not as intelligence as him.
c) I’m not intelligent than he.
d) I’m not intelligent than him.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is : I’m not as intelligence as him. Modern grammarians say that in these cases as can be regarded as preposition, and the object pronoun him is more natural.
advertisement

8. Choose the correct statement:
a) Kalidas is the greatest of all other poets.
b) Kalidas is the greatest of all poets.
c) Kalidas is the greater of all other poets.
d) Kalidas is the greater of all poets.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Kalidas is the greatest of all poets. Here, other is unnecessary. Though in the comparative degree, Kalidas is greater than any other poet.

9. Fill in the blank :
Aahna is ______ than Neha.
a) more strong
b) stronger
c) most strong
d) strongest
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Aahna is stronger than Neha. Most one-syllable adjectives form their comparatives and superlatives with -er/-est.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) He is unhappy than his friend.
b) He is more unhappy than his friend.
c) He is unhappier than his friend.
d) He is most unhappy than his friend.
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: He is unhappier than his friend. Two or three syllable adjectives made up of un- take -er or -est.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication for Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.