Professional Communication Questions & Answers – Language and Linguistics

»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Language and Linguistics”.

1. Who among these is an ancient linguist of India?
a) Patanjali
b) Tista Bagchi
c) Noam Chomsky
d) Kshetresa Chandra Chattopadhyaya
View Answer

Answer: a
Explanation: Linguistics is the study of language. Patanjali, the ancient linguist of India, considered it as a human expression uttered out by speech organs. The other three are modern linguists belonging to 19th and 20th century.
advertisement

2. Which of these people perceives language as a means to interpret human experience?
a) Anthropologist
b) Sociologist
c) Philosopher
d) Students of literature
View Answer

Answer: c
Explanation: Language means different things to different people. To an anthropologist, it is a form of cultural behaviour whereas to a sociologist, it is a means of communication between members of a social group. Students of literature may consider it as an artistic medium, while those of philosophy may consider it a means to interpret human experience.

3. Language is a social phenomenon.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Language is a social phenomenon. Man may not have needed a language if he had not made himself a part of a social group. A language must thus convey social realities if it is to become an effective means of communication.
advertisement
advertisement

4. Which of these words is based on the phenomena, ‘Onomatopoeia’?
a) Cuckoo
b) Book
c) Door
d) Blackboard
View Answer

Answer: a
Explanation: Language is arbitrary, that is there is no logical link between any gjven feature of a language and its meaning. The only exception is in the case of onomatopoeia, where the words imitate the sounds of their referents. Here, cuckoo is the sound made by the bird which is how the bird got its name.

5. Which of these is not a type of linguistics?
a) Historical
b) Personal
c) Comparative
d) Synchronic
View Answer

Answer: b
Explanation: Linguistics is a scientific study of language. It can be divided into three types namely: Historical or Diachronic Linguistics, Synchronic Linguistics and Comparative Linguistics.
advertisement

6. Which of these finds out how a certain set of people use a language at a given time?
a) Diachronic Linguistics
b) Comparative Linguistics
c) Synchronic Linguistics
d) Historical Linguistics
View Answer

Answer: c
Explanation: Synchronic Linguistics finds out how a certain set of people use a language at a given time. Historical or Diachronic Linguistics studies the link between language and history. Comparative Linguistics studies the comparison between two or more languages.

7. Which of these is not a level of language?
a) Phonology
b) Grammar
c) Running
d) Semantics
View Answer

Answer: c
Explanation: R.H. Robins recommends three levels of structure of language. These are phonology, grammar and semantics.
advertisement

8. Which of these terms refers to the study of speech sounds of a given language and their function within the sound system of that language?
a) Phonetics
b) Phonology
c) Syntax
d) Morphology
View Answer

Answer: b
Explanation: Phonology refers to the study of speech sounds of a given language and their function within the sound system. Phonetics is the study of speech process. Syntax and Morphology are sub-levels of the grammatical system.

9. Which of these is the study of meaning of words, and the development of the meaning of words?
a) Morphemics
b) Phonetics
c) Semantics
d) Syntax
View Answer

Answer: c
Explanation: Semantics is the study of the meaning of words, and the developments of the meaning of words. The smallest unit of semantics is semene, which is the minimum functional unit of meaning.
advertisement

10. professional-communication-questions-answers-language-linguistics-q10
What are (1) and (2)?
a) 1) – Phonetics and 2) – Phonology
b) 1) – Syntax and 2) – Morphology
c) 1) – Syntax and 2) – Phonetics
d) 1) – Phonetics and 2) – Morphology
View Answer

Answer: b
Explanation: Grammatical level can be divided into 2 broad levels. These are Syntax and Morphology. Syntax is the science to study and lay down the rules regarding the grammatical arrangement of words in a sentence. Morphology is the study and analysis of the structure, form and classes of words.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter