Professional Communication Questions & Answers – Group Discussions

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Group Discussions”.

1. Which of these are vital for any organisation?
a) Debates
b) Group discussions
c) Speeches
d) Arguments
View Answer

Answer: b
Explanation: Group discussions are vital for any organisation. They streamline stray thoughts in a potent proactive action and generate information.
advertisement

2. Which of these qualities are important in a group discussion?
a) Emotional stability
b) Hostility
c) Ignorance
d) Aggressiveness
View Answer

Answer: a
Explanation: Emotional stability plays an important role in a group discussion. No organisation wants a person who is not in control of his emotions.

3. In a group discussion, one must communicate with ______
a) Hostility
b) Ignorance
c) knowledge
d) long sentences
View Answer

Answer: c
Explanation: In a group discussion, one must communicate with knowledge. He must be polite and compassionate and must utter ideas which are real to those present and easily understood.
advertisement
advertisement

4. In a group discussion, the discussion must be directed to its logical conclusion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. In a group discussion, the discussion must be directed to its logical conclusion. You must appear to neatly direct a discussion to its logical conclusion without appearing to be superior to the offending person.

5. When is the worst time to break into a discussion?
a) When everyone is silent
b) When one person is talking
c) When two or three people are talking simultaneously
d) When there is less time left
View Answer

Answer: c
Explanation: It is crucial to know when to break into a discussion. The worst time to break into a discussion is when two or three people are discussing a topic and talking simultaneously.
advertisement

6. A group discussion must advance _____
a) truth
b) dishonesty
c) Personal glory
d) arguments
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is: A group discussion must advance truth. A group discussion is not meant for personal glory. It is meant to advance certain aspects to their logical conclusion.

7. Which of these must be avoided in a group discussion?
a) Speaking facts
b) Asking questions
c) Speaking fast
d) Speaking with clarity
View Answer

Answer: c
Explanation: We must speak about facts and with clarity. We must never mumble, shout or speak very fast. It is better to ask questions in case a point is not understood.
advertisement

8. In a group discussion, we should be _____
a) assertive
b) dominating
c) subjective
d) ignorant
View Answer

Answer: a
Explanation: In a group discussion we must be assertive. There is no room for dominating others. There is no place for subjectivity or personal prejudices.

9. A moderator is a monitor of a group discussion.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A moderator is a monitor and observer of a group discussion. Group discussion takes place in his presence.
advertisement

10. Which of these factors do not enhance listening skills?
a) Attention
b) Clear perception
c) Fakeness
d) Frankness
View Answer

Answer: c
Explanation: There are five factors that enhance the listening skills of the participant. They are : attention, clear perception, analytical approach, frankness and taking notes.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter