Professional Communication Questions & Answers – Format of Letters

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Format of Letters”.

1. Social letters include ______ letters
a) friendly
b) business
c) formal
d) order
View Answer

Answer: a
Explanation: Broadly, letters can be divided into two types. They are social letters and business letters. Social letters include friendly letters and invitation letters.
advertisement

2. Which of these is not a type of letter?
a) Friendly
b) Business
c) Application
d) Musical
View Answer

Answer: d
Explanation: Specifically, letters can be divided into seven types. These include: friendly letters, business letters, application letters, letters of enquiry, adjustment letters, orders and complaint letters.

3. Which of these is not a part of a letter?
a) Date
b) Greeting
c) Photo
d) Signature
View Answer

Answer: c
Explanation: Any letter must have seven parts: The writer’s address, the date, the courteous greeting or salutation, the main contents of the letter, the courteous leave-taking, the signature and the information on the envelope.
advertisement
advertisement

4. The writer’s address is placed at the top left corner.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. The writer’s address is placed at the top right hand corner of the first page. The date should be placed just below it.

5. The salutation is placed at the extreme left hand of the first page.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The salutation is placed at the extreme left hand of the first page, just below the date.
advertisement

6. Which of these is used as a form of greeting for business people?
a) Dear Nitin
b) Dear Father
c) Dear Sir
d) Dear Mr.Patel
View Answer

Answer: c
Explanation: To address business people, we use Dear Sir, Dear Gentleman, etc. We use names when we address friends or family members.

7. Which of the following statements is incorrect?
a) A letter must be written in one single paragraph.
b) A letter must be complete in all respects.
c) A letter must be written in legible handwriting.
d) A letter must be properly punctuated.
View Answer

Answer: a
Explanation: The incorrect statement is: A letter must be written in one single paragraph. A letter must be divided into paragraphs. A letter must be complete in all respects.
advertisement

8. Which of these is an example of courteous leave taking?
a) Yours Sincerely
b) Yours sincerely,
c) Yours sincerely
d) Sincerely
View Answer

Answer: b
Explanation: Courteous leave taking is written below the last word of the letter, and to the right side of the page. It always ends with a comma. And only the first letter must be in capital letter.

9. Where should the signature of the writer be placed?
a) Above the courteous leave taking
b) Below the courteous leave taking
c) Next to the courteous leave taking
d) On the envelope
View Answer

Answer: b
Explanation: The signature or name of the writer must come below the courteous leave-taking. For example :
Yours sincerely,
Nitin Sharma
advertisement

10. What is the information endorsed on the envelope?
a) Name
b) Address
c) Name and address
d) Name and date
View Answer

Answer: c
Explanation: The information endorsed on the envelope is the name and address of the receiver. The writer’s address is written inside, in the letter.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter