Professional Communication Questions & Answers – Transformation from One Form of Sentence to Another

«
»

This set of Professional Communication MCQs focuses on “Transformation from One Form of Sentence to Another”.

1. Which of these is an assertive sentence?
a) Why waste time in reading trash?
b) I wish that I were healthy again.
c) How beautiful is the rainbow!
d) Please have a look at the brochure.
View Answer

Answer: b
Explanation: The sentence ‘ I wish that I were healthy again.’ is an assertive sentence. An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event. It is also called a declarative sentence or a statement.
advertisement

2. Convert the affirmative sentence into a negative sentence:
Mili is prettier than Neha.
a) Neha is not as pretty as Mili.
b) Mili is not as pretty as Neha.
c) Neha is not as prettier as Mili.
d) Mili is not prettier than Neha.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Neha is not as pretty as Mili. Both of them are assertive sentences but one is affirmative and the other is negative.

3. Convert the following interrogative sentence to an assertive sentence:
Who would not love his country?
a) No one loves his country.
b) Everyone loves his country.
c) Someone loves his country.
d) Everyone loves the country.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct assertive sentence is : Everyone loves his country. The interrogative sentence is actually a statement saying that, there is no one who does not love his country.
advertisement
advertisement

4. Convert the following exclamatory sentence to an assertive sentence:
Hurrah ! We have one the match.
a) Hurrah, we have one the match.
b) We won the match.
c) We rejoice to have won the match.
d) We have won the match, hurrah.
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct assertive sentence is: We rejoice to have won the match. An exclamatory sentence expresses sudden emotion or feeling about something and has an exclamatory mark. Hence, while converting an exclamatory sentence to any other form, the words that denote exclamation must be replaced with suitable verbs that convey the same emotion. In this situation, ‘Hurrah’ has been replaced with ‘rejoiced’. Another example would be: ‘wow’ being replaced with ‘amazed’.

5. A simple sentence can be converted into a compound sentence by enlarging a word or a phrase into a co-ordinate clause.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A simple sentence can be converted into a compound sentence by enlarging a word or a phrase into a co-ordinate clause.
advertisement

6. Convert the following simple sentence to a compound sentence :
Besides being rude, he was also arrogant.
a) He was rude and arrogant.
b) He was not only rude but also arrogant.
c) He was not only arrogant but also rude.
d) He was being rude and arrogant.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct compound sentence is : He was not only rude but also arrogant. A compound sentence is also called a double sentence.

7. Which of these conjunctions is not used in the transformation of simple into compound sentences?
a) Alternative conjunctions
b) Illative conjunctions
c) Cumulative conjunctions
d) Complex conjunctions
View Answer

Answer: d
Explanation: Four types of conjunctions are used in the transformation of simple into compound sentences. They are : Alternative conjunctions, illative conjunctions, cumulative conjunctions and adversative conjunctions.
advertisement

8. Which of the conjunctions is used in the following transformation?
Simple : Besides being pretty, she is intelligent.
Compound : Not only is she pretty, but she is also intelligent.
a) Alternative conjunctions
b) Illative conjunctions
c) Cumulative conjunctions
d) Adversative conjunctions
View Answer

Answer: c
Explanation: The conjunction used in the above transformation is cumulative conjunction. The simple sentence is converted into a compound sentence that is a double sentence using a conjunction.

9. A compound sentence can be converted into a simple sentence by substituting a participle for a finite verb.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A compound sentence can be converted into a simple sentence by substituting a participle for a finite verb. Example: The moon rose and the dog whined. (compound) = The moon having risen, the dog whined. (simple)
advertisement

10. Convert the following compound sentence into a simple sentence :
We must eat, or we cannot live.
a) We must live to eat.
b) We must eat to live.
c) We can’t live if we eat.
d) We can’t eat if we live.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct simple sentence is : We must eat to live. The conjunction used in the compound sentence is alternative conjunction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice MCQs on all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter