Professional Communication Questions & Answers – Types of Punctuation

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Punctuation”.

1. Which of these is not a punctuation mark?
a) Full stop
b) Comma
c) Colon
d) Hashtag
View Answer

Answer: d
Explanation: The main punctuation marks are full stop, comma, colon, semicolon, question mark, exclamation mark, hyphen, dash, brackets, apostrophe. Hashtag isn’t a punctuation mark. It is a symbol used in social networks, and it has no relevance in English Grammar.
advertisement

2. The full stop is used at the end of an indirect question.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The full stop is used at the end of an indirect question. It is used to mark the close of a complete sentence. Example: I was wondering if you’d be interested in going to the cinema tonight.

3. The comma is used after a word used to address a person.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The comma used before or after a word used to address a person. For example, “Come here, Mohan.”
advertisement
advertisement

4. Which of these is used after a nominative absolute?
a) Colon
b) Comma
c) Full stop
d) Question mark
View Answer

Answer: b
Explanation: The comma is used after a nominative absolute. For example, “ Once over, she returned home in complete peace.”

5. Which of these is used to separate short co-ordinate clauses of a compound sentence?
a) Semicolon
b) Comma
c) Full stop
d) Colon
View Answer

Answer: b
Explanation: The comma is used to separate short co-ordinate clauses of a compound sentence. For example, “ She came, she stooped, she conquered.”
advertisement

6. Which of these is used to separate a series of loosely related clauses?
a) Comma
b) Full stop
c) Semicolon
d) Colon
View Answer

Answer: c
Explanation: The semicolon is used to separate a series of loosely related clauses. For example: Today we love what tomorrow we hate; today we seek what tomorrow we shun.

7. Which of these is used between sentences which are grammatically independent?
a) Colon
b) Semicolon
c) Comma
d) Hyphen
View Answer

Answer: a
Explanation: The colon is used between sentences which are grammatically independent but closely connected in sense. For example, “Truth is the greatest inspiration of all: nothing is of greater value.”
advertisement

8. Which of these is used to convey proportions?
a) Semicolon
b) Colon
c) Comma
d) Hyphen
View Answer

Answer: b
Explanation: The colon is used to convey certain conventional constructions as to convey proportions like 4 : 1.

9. Choose the correct statement:
a) My aunt who lives in Mumbai is a doctor.
b) My aunt, who lives in Mumbai, is a doctor.
c) My aunt, who lives in Mumbai is a doctor.
d) My aunt who lives in Mumbai, is a doctor.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: My aunt, who lives in Mumbai, is a doctor. All the sentences are correct but the commas decide the meaning.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) I met a beautiful , European woman.
b) I met a beautiful European woman.
c) I met a beautiful European, woman.
d) I met a beautiful , European, woman.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: I met a beautiful European woman. Ungradable adjectives are hardly ever preceded by commas.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter