Professional Communication Questions & Answers – Speech Process

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Speech Process”.

1. We write more than we speak.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Speaking is an important mode of expression which is used frequently. We speak more than we write.
advertisement

2. Speaking is a combination of verbal and non-verbal means.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Speaking is a combination of verbal and non-verbal means. People listen to those who impress them, who impart knowledge, who give something new, who relate things and ideas.

3. Which of these is not an ingredient of the speech process?
a) Message
b) Audience
c) Feedback
d) Reading comprehension
View Answer

Answer: d
Explanation: A speech process has five ingredients. They are: message, audience, speech style, feedback and conversation and oral skills.
advertisement
advertisement

4. Which of these should be avoided in the message of a speech?
a) Clarity
b) Confusion
c) Voice Modulation
d) Politeness
View Answer

Answer: b
Explanation: Confusing words should be avoided while speaking. Such words will hamper the clarity in communicating the message. A good speech is one that is delivered with a clear tone, and one that isn’t too loud and jarring to hear. The speaker should be calm and polite, and exercise proper voice modulation.

5. Which of these is the most important element of the speech process?
a) Message
b) Audience
c) Feedback
d) Speech style
View Answer

Answer: b
Explanation: Audience is the most important element of the speech process. Speech is meant for the audience and play a great role in determining the material to be used.
advertisement

6. Which of these factors need not be considered while preparing speech for the audience?
a) Number of people
b) Age of audience
c) Appearance of audience
d) Nature of purpose
View Answer

Answer: c
Explanation: Many factors should be considered while preparing speech for the audience, like: nature of purpose, number of people, age and sex of audience, educational qualification of audience, interest and expectation from speaker, etc.

7. Which of these factors distinguish one speaker from the other speakers?
a) Audience
b) Message
c) Speech style
d) Feedback
View Answer

Answer: c
Explanation: Speech style distinguishes a speaker from the other speakers. Style is a pattern of speaking adopted by a speaker.
advertisement

8. Which of these is used as a basis for improvement?
a) Speech style
b) Feedback
c) Oral skills
d) Conversation skills
View Answer

Answer: b
Explanation: Feedback means the responses from the audience to the speech. The feedback is used as a basis for improvement.

9. Which of these factors is not used for feedback by an audience that is listening to a speech?
a) Pronunciation
b) Content
c) Hairstyle
d) Speech delivery
View Answer

Answer: c
Explanation: Seven factors are used for feedback by audience. They are: pronunciation, speech delivery, content, audience awareness, body language, use of audio visual aids and quality of interaction.
advertisement

10. Which of these factors do not make the oral discourse effective?
a) Dullness
b) Fluency
c) Self expression
d) Phonetics
View Answer

Answer: a
Explanation: The following three factors make the oral discourse effective. They are: fluency and self expression, body language and phonetics and spoken English.

11. Which of these should be avoided while speaking?
a) Fluency
b) Jargon
c) Clear voice
d) Abstract words
View Answer

Answer: b
Explanation: There should be fluency in speech. The speech must flow naturally without any odd sounds. Avoid improper words or jargon.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter