Professional Communication Questions & Answers – Effective Listening

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Effective Listening”.

1. A successful manager should be a trained listener.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A successful manager or businessman should be a trained listener. He/she should adopt certain strategies for success.
advertisement

2. Which of these should be avoided for effective listening?
a) Pre-listening analysis
b) Listening to structured talks
c) Team listening
d) Predicting
View Answer

Answer: d
Explanation: One should follow seven strategies for effective listening. They are: listening in conversational interaction, listening to structured talks, pre-listening analysis, not predicting, links between parts of the speech, team listening and listening and note taking.

3. In which of these does the listener pick up special features of the speech?
a) Listening in conversational interaction
b) Listening to structured talks
c) Predicting
d) Team listening
View Answer

Answer: a
Explanation: Listening in conversational interaction is an important listening strategy. One has to listen to the conversation and pick up the special features of the speaker’s presentation.
advertisement
advertisement

4. A well organised talk is a _______ talk.
a) short
b) long
c) random
d) structured
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct statement is: A well organised talk is a structured talk. It is an effectively prepared talk for a special purpose.

5. Which of these should be avoided in pre-listening analysis?
a) Mental discipline
b) Concentration
c) Prejudices
d) Patience
View Answer

Answer: c
Explanation: For pre-listening analysis, exercise mental discipline and concentrate seriously. Avoid prejudices against the speaker.
advertisement

6. Predicting is the technique to forecast what the speaker will say.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Predicting is the technique to forecast what the speaker will say or place the idea before the audience.

7. In which of these, should the listener be able to make connections between different segments of the speech?
a) Listening to structured talks
b) Links between parts of the speech
c) Team listening
d) Predicting
View Answer

Answer: b
Explanation: A good listener must be able to establish relation between different parts of the speech. This is possible if listener is attentive and keeps his mind open.
advertisement

8. Which of these is based of effective listening?
a) Note taking
b) Notice writing
c) Letter writing
d) Predicting
View Answer

Answer: a
Explanation: Note taking is based on effective listening. While note taking, listener has to concentrate on contents of the speech.

9. Which of these should be avoided while note taking?
a) Concentration
b) Evaluation
c) Listening
d) Using phrases
View Answer

Answer: b
Explanation: At the time of noting, the listener should try to understand the speech instead of evaluating. Also don’t try to anticipate what the speaker will say.
advertisement

10. Which of these is not a type of text for reading?
a) Reference material
b) Chats
c) Scientific text
d) Technical text
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three different types of texts. They are: reference material, scientific text and technical text.

11. Which of these is not a deterrent to the listening process?
a) Lack of interest
b) Ego
c) Confidence
d) Fear
View Answer

Answer: c
Explanation: There are six deterrents to the listening process. They are: lack of interest, ego, preconception ideas, preoccupation, fear and the familiarity trap.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter