Professional Communication Questions & Answers – Public and Effective Speech

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Public and Effective Speech”.

1. Public speaking is addressing a gathering.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Public speaking means addressing a group or a large gathering of people. It is issuing instructions.
advertisement

2. Public speaking is only verbal activity.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Public speaking is not only a verbal activity, it includes non- verbal means also.

3. Which of these should be avoided for an effective speech?
a) Determination of the purpose
b) Selection of message
c) Lack of interest
d) Selection of theme
View Answer

Answer: c
Explanation: Four principles must be followed for an effective speech. They are: analysis of audience and occasion, determine the purpose, selection of message or theme and speech delivery.
advertisement
advertisement

4. Which of these factors is not required to determine the purpose of speech?
a) Providing information
b) Discouragement
c) Accepting ideas
d) Entertainment
View Answer

Answer: b
Explanation: Three main factors are required to determination the purpose of speech. They are: providing information, to make acceptance of ideas and entertainment.

5. Which of these ingredients is not required for selection of theme?
a) Planning
b) Disorganisation
c) Preparation
d) Organisation
View Answer

Answer: b
Explanation: Three main ingredients are required for selection of message or theme. They are: planning, preparation and organisation.
advertisement

6. Which of these should be avoided for an effective speech?
a) Planning of speech
b) Preparation of speech
c) Long sentences
d) Organisation
View Answer

Answer: c
Explanation: It is worthwhile to prepare the matter carefully. Use short sentences. Information should be conveyed in least possible words without leaving out anything important.

7. Which of these should be avoided during the delivery of a speech?
a) Confidence
b) Clarity
c) Pauses
d) Rudeness
View Answer

Answer: d
Explanation: Presentation or speech should be delivered with confidence. Delivery must be with clarity and precision. A good speaker always pauses on punctuation marks.
advertisement

8. Which of these is not a type of public speech?
a) Short speech
b) Informal speech
c) Written speech
d) Professional speech
View Answer

Answer: c
Explanation: Public speeches can be of four types. They are: short speech, long speech, informal speech and professional speech.

9. What is the maximum time for a short speech?
a) Ten minutes
b) Thirty minutes
c) Forty- five minutes
d) One hour
View Answer

Answer: a
Explanation: A short speech is short in length and ranges from one to ten minutes. A long speech varies from ten minutes to one hour.
advertisement

10. Which of these does not come under short speech?
a) Introducing dignitaries
b) Presenting reports
c) Giving a briefing
d) Presenting an award
View Answer

Answer: b
Explanation: A short speech is short in length and ranges from one to ten minutes. Short speeches are meant for introducing dignitaries, giving a briefing and presenting an award. Reports are extensively detailed documents. Hence, they can’t be presented in the form of a short speech.

11. Which of these is not a type of means of speech delivery?
a) Reading
b) Memorization
c) Scolding
d) Impromptu
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four major means of speech delivery. They are: extemporaneous, reading, memorization and impromptu.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter