Professional Communication Questions & Answers – Types of Sentences

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Sentences”.

1. Which of these does not come under transformation of sentences?
a) Changing active voice into passive voice.
b) Changing passive voice into active voice.
c) Changing affirmative sentences into negative sentences.
d) Changing interrogative sentences into assertive sentences and their reverse.
View Answer

Answer: b
Explanation: Transformation of sentences have various forms. These include : Changing active voice into passive voice, changing affirmative sentences into negative sentences, changing interrogative sentences into assertive sentences and their reverse, etc..
advertisement

2. Which of these is not a type of sentence?
a) Assertive
b) Interrogative
c) Complicated
d) Imperative
View Answer

Answer: c
Explanation: There are four kinds of sentences. They are : Assertive sentence, interrogative sentence, imperative sentence and exclamatory sentence.

3. An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event. For example, He wrote a letter.

4. Which of these is not a type of assertive sentence?
a) Affirmative
b) Informal
c) Negative
d) Emphatic
View Answer

Answer: b
Explanation: An assertive sentence can be classified into three types. They are : Affirmative sentence, negative sentence and emphatic sentence.

5. Assertive sentence can also be called as :
a) Emphatic sentence
b) Declarative sentence
c) Imperative sentence
d) Exclamatory sentence
View Answer

Answer: b
Explanation: An assertive sentence states a fact, describes a thing or reports an event. Assertive sentence can also be called as declarative sentence or a statement.
advertisement

6. An imperative sentence inquires about something.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. An imperative sentence expresses some command, request, advice, etc. For example: Sit down, please.

7. To which of these types does the following sentence belong?
Brutus loved Caesar.
a) Assertive sentence
b) Interrogative sentence
c) Imperative sentence
d) Exclamatory sentence
View Answer

Answer: a
Explanation: The above sentence is an example of an assertive sentence. To be precise, it is an affirmative sentence as it states a fact.

8. Which of these words is not used to transform non-emphatic sentence to emphatic sentence?
a) Do
b) Does
c) Did
d) Has
View Answer

Answer: d
Explanation: A non-emphatic sentence can be transformed into an emphatic sentence with words like do, does, did. For example, He wrote a letter. Emphatic : He did write a letter.

9. To which type does the sentence belong?
Alas! I have no hope of life.
a) Assertive sentence
b) Interrogative sentence
c) Imperative sentence
d) Exclamatory sentence
View Answer

Answer: d
Explanation: The above sentence is an example of exclamatory sentence. An exclamatory sentence expresses sudden emotion or feeling.
advertisement

10. Which of these is an example of affirmative sentence?
a) Can you do this?
b) What a pretty girl!
c) Everyone accepts his version.
d) Please open the door.
View Answer

Answer: c
Explanation: An affirmative sentence is a type of assertive sentence which states a fact or describes a thing. ‘Can you do this?’ is an example of interrogative sentence. ‘Please open the door’ is an example of imperative sentence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn