Professional Communication Questions & Answers – Technical Reports and its Types

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Technical Reports and its Types”.

1. Which of these reports are used in business?
a) Formal technical reports
b) Informal reports
c) Personal reports
d) Musical reports
View Answer

Answer: a
Explanation: Technical reports are of two types. They are: formal and non- formal technical reports. They must present a complete picture of all the necessary and relevant facts.
advertisement

2. Which of these forms is not used to write a non-formal report?
a) Filling in a blank form
b) App
c) Form of a letter
d) Memorandum
View Answer

Answer: b
Explanation: Technical reports may be formal or non- formal. Non- formal reports may be written in one of the three forms: By filling in a blank form, form of a letter or form of a memorandum.

3. A non- formal report may be written by filling in a blank form.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A non- formal technical report may be written by filling in a blank form, printed for a particular purpose.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is NOT a method of writing a non-formal letter?
a) Filling in a blank form
b) Form of a letter
c) Form of a memorandum
d) Formal of a notice
View Answer

Answer: d
Explanation: A non- formal technical report may be written in three forms. They are: by filling in a blank form, printed for a particular purpose.

5. A non- formal report written in the form of a letter is similar to a _______
a) friendly letter
b) business letter
c) complaint letter
d) notice
View Answer

Answer: b
Explanation: A non- formal technical report written in the form of a letter is similar to a normal business letter. In the case of report a subject heading is added before salutation.
advertisement

6. A memorandum is almost like a letter.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A memorandum is almost like a letter. It must be used when information is to be passes within a particular organisation.

7. Which of these forms does a formal report not take?
a) Essay
b) Pamphlet
c) Friendly letter
d) Book
View Answer

Answer: c
Explanation: A formal report is long. It takes the form of an essay, pamphlet or book. It is always written in an impersonal tone.
advertisement

8. Which of these is not a type of a report?
a) Periodic
b) Progress
c) Trouble
d) Fancy
View Answer

Answer: d
Explanation: There are five types of reports. They are: periodic report, progress report, laboratory report, feasibility report and trouble report.

9. Which of these reports contains information of a routine nature?
a) Periodic report
b) Progress report
c) Trouble report
d) Laboratory report
View Answer

Answer: a
Explanation: Periodic report contains information of a routine nature. It is usually made by filling in the blanks on a printed form.
advertisement

10. ______ report includes breakdown of machinery.
a) Feasibility
b) Periodic
c) Trouble
d) Progress
View Answer

Answer: c
Explanation: Trouble report includes breakdown of machinery, accidents, deaths, fires, violation of rules, etc.. These reports must pinpoint the reasons for the occurrence.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter