Professional Communication Questions & Answers – Homophones and their Uses

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Homophones and their Uses”.

1. Homophones are words that sound different but have same meanings.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Homophones are words that sound the same but have different meanings and spellings.
advertisement

2. Which of these means to omit?
a) Accept
b) Except
c) Acept
d) Exccept
View Answer

Answer: b
Explanation: Except is a preposition or verb which means to leave out or omit. Accept means to receive and is a verb. Both of these are homophones.

3. Which of these means to influence?
a) Affect
b) Efect
c) Effect
d) Affecct
View Answer

Answer: a
Explanation: Affect and effect are homophones. Both these words are verbs. Affect means to influence while effect means to bring about.
advertisement
advertisement

4. ______ is the most important city of a country.
a) Capitol
b) Capetol
c) Capital
d) Capitalisation
View Answer

Answer: c
Explanation: Capital is a noun meaning the most important city or town of a country. Capitol is a noun meaning a building, housing a legislative assembly.

5. Which of these is an adjective?
a) Course
b) Coaurse
c) Caorse
d) Coarse
View Answer

Answer: d
Explanation: Coarse is an adjective meaning unrefined or harsh in texture. Course is a noun meaning the route or direction followed by a river or ship.
advertisement

6. Fill in the blank.
She writes everyday in her ____
a) dairy
b) diary
c) deary
d) diery
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: She writes everyday in her diary. Dairy means a building or room for storage, processing and distribution of milk and milk products. Diary means a book in which one keeps a daily record of events.

7. Which of these expresses distance?
a) Farther
b) Father
c) Further
d) Ferther
View Answer

Answer: a
Explanation: Farther is an adverb and an adjective, used to express distance or space. Further means a greater expanse of space or time, quality or degree.
advertisement

8. _____ refers to the second-mentioned thing of two things.
a) Later
b) Latter
c) Latte
d) Late
View Answer

Answer: b
Explanation: Later is an adjective. It is the comparative of late and means after some time. Latter refers to the second or second-mentioned of two people or things.

9. Which of these is a conjunction?
a) Weather
b) Peace
c) Piece
d) Whether
View Answer

Answer: d
Explanation: Weather is a noun meaning the state of the atmosphere at a place and time. Whether is a conjunction which means expressing a doubt or choice between alternatives. For example: You’re going to school you’ve finished your homework or not.
advertisement

10. Which of these means a piece of wood?
a) Wage
b) Wadge
c) Wedge
d) Wedje
View Answer

Answer: c
Explanation: Wage is a noun meaning a fixed regular payment for work. Wedge is a noun meaning a piece of wood or metal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter