Professional Communication Questions & Answers – Barriers to Listening

«

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Barriers to Listening”.

1. Which of these is not a barrier to listening?
a) Physical barrier
b) Cultural barrier
c) Linguistic barrier
d) Written barrier
View Answer

Answer: d
Explanation: There are six barriers to listening. They are: physical, physiological, linguistic, cultural barriers, speech decoding and oral discourse analysis.
advertisement

2. Which is the main barrier to listening?
a) Physical barrier
b) Linguistic barrier
c) Cultural barrier
d) Physiological barrier
View Answer

Answer: a
Explanation: Physical barrier is the main barrier to listening. These are caused by noise, physical distractions. Noise is the biggest physical hurdle in listening.

3. Which of these is not a physiological barrier?
a) Fear
b) Different perception
c) Gel effect
d) Halo effect
View Answer

Answer: c
Explanation: There are nine physiological barriers. They are: fear, different perception, misunderstanding, halo effect, inattentiveness, emotions, abstracting, drawing hasty conclusions and polarisation.
advertisement
advertisement

4. Which of these is based on faith?
a) Fear
b) Halo effect
c) Emotions
d) Different perception
View Answer

Answer: b
Explanation: Halo effect is based on faith, i.e., trust or distrust of the listener on the speaker. If the listener feels the speaker tells truth whatever he says is correct.

5. When people take extreme positions what is it called?
a) Fear
b) Halo effect
c) Emotions
d) Polarisation
View Answer

Answer: d
Explanation: Some people take extreme position or stand on some issues and do not want to compromise or understand the other side. This is called polarization.
advertisement

6. Which of these occur because of difference in language?
a) Physical barriers
b) Linguistic barriers
c) Cultural barriers
d) Speech decoding
View Answer

Answer: b
Explanation: Linguistic barriers occur when the people speak different languages. They have different mother tongues. This creates problems.

7. Barriers which are caused because of different meanings of a word to different people is called ________
a) different perception
b) semantic distortions
c) physical barriers
d) cultural barriers
View Answer

Answer: b
Explanation: Semantic distortions is one of the barriers in listening. The words often means different things to different people which is a distortion of non deliberate nature.
advertisement

8. Which of these barriers occur when people belong to different religious backgrounds?
a) Physical barriers
b) Linguistic barriers
c) Cultural barriers
d) Speech decoding
View Answer

Answer: c
Explanation: Cultural barriers occur when the speaker and listener are from different cultural background or religious background.

9. Who among these bow down to greet?
a) Japanese
b) Americans
c) Indians
d) French
View Answer

Answer: a
Explanation: The Japanese bow down to greet, Westerners and Americans have gentle kiss on the cheeks of each other. One should avoid offending the people from other cultures.
advertisement

10. Which of these is not a step in speech decoding?
a) Listening
b) Writing
c) Translating
d) Understanding
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three steps in speech decoding. They are: listening of speech, translation and understanding by the listener.

11. Oral discourse means to speak authoritatively about a topic.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Oral discourse means to speak authoritatively about a topic. A listener has to make analysis of the spoken communication.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter