Professional Communication Questions & Answers – Types of Degrees

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Degrees”.

1. Adverbs that change in form to show comparison are called degrees of comparison.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Adjectives that change in form to show comparison are called degree of comparison. Example, pretty : prettier: prettiest.
advertisement

2. Which of these is not a type of degree of comparison?
a) Positive
b) Negative
c) Comparative
d) Superlative
View Answer

Answer: b
Explanation: Degrees of comparison can be classified into three types. They are : positive degree, comparative degree and superlative degree. For example , good is positive, better is comparative and best is superlative.

3. What is the superlative of little?
a) Less
b) Lesser
c) Least
d) Worst
View Answer

Answer: c
Explanation: This is an irregular comparison of adjective. The comparative of little is less or lesser and the superlative of little is least. The superlative of bad is worst.

4. Fill in with correct degree of comparison:
Platinum is ______ than any metal.
a) precious
b) more precious
c) most precious
d) many precious
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is : Platinum is more precious than any metal. When two objects are compared with each other, the latter terms of comparison must exclude the former.

5. What is the positive of inner?
a) In
b) Inmost
c) Innermost
d) most in
View Answer

Answer: a
Explanation: The positive of inner is in. The superlative of inner is innermost. The word inmost does not exist; and the phrase most in is grammatically incorrect. This is an irregular comparison of adjectives.
advertisement

6. Which of the following words’ comparative degree is formed by simply adding the word more before the adjective itself?
a) Small
b) Nice
c) Heavy
d) Difficult
View Answer

Answer: d
Explanation: When the initial, positive form of an adjective has two or more syllables, the comparative degree is formed by adding the adverb more with the positive. The superlative degree is formed by adding the adverb most before the positive. In the case, positive: difficult, comparative: more difficult, superlative: most difficult. Smaller adjectives with less syllables can be converted to comparative and superlative forms by adding the suffixes ‘er’ and ‘est’ respectively. Eg: small, smaller, smallest.

7. Choose the correct statement:
a) Milk is more cheap than water.
b) Milk is cheaper than water.
c) Milk is cheap than water.
d) Milk is cheapest than water.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Milk is cheaper than water. In this case, using ‘cheapest’ would be incorrect, since it’s a comparison between only two entities, that is milk and water. Most one syllable adjectives form their comparatives and superlatives with -er/-est. However, participles used as adjectives are exceptions, as, I’ve never felt more tired in all my life.

8. Fill in with the right degree:
Hunger is the ____ sauce.
a) good
b) better
c) best
d) most good
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is : Hunger is the best sauce. As it shows the highest quality of the word, we use the superlative degree of good which is best.

9. Choose the correct statement:
a) She is one of the most prettiest girl in the class.
b) She is the prettiest girl in the class.
c) She is the most prettiest girl in the class.
d) She is one of the pretty girl in the class.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is : She is the prettiest girl in the class. We do not use -er/-est together with more or most.
advertisement

10. When the positive ends in e, only r and st are added.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. When the positive ends in e, only r and st are added. For example: nice, nicer, nicest.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn