Professional Communication Questions & Answers – Conversion of Direct Speech to Indirect

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Conversion of Direct Speech to Indirect”.

1. Indirect speech is when one quotes the exact words spoken by a speaker.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Direct speech is when one quotes the exact words spoken by a speaker. For example, Neha said “I am very tired now.”
advertisement

2. Indirect speech is also called as :
a) Reported speech
b) Quoted speech
c) Simple speech
d) Principal speech
View Answer

Answer: a
Explanation: Indirect speech is also called reported speech. Indirect speech is when one reports what the speaker said without quoting his exact words.

3. While converting direct speech to indirect, simple present becomes a simple past.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. While converting direct speech to indirect, simple present becomes a simple past.
advertisement
advertisement

4. Convert the following direct speech to indirect :
She said, “My mother is cooking food.”
a) She said that her mother was cooking food.
b) She said that my mother was cooking food.
c) She said that her mother is cooking food.
d) She said that my mother is cooking food.
View Answer

Answer: a
Explanation: While converting direct speech to indirect, present continuous becomes a past continuous. The above statement is an example for the same. So the correct statement is: She said that her mother was cooking food.

5. Change the speech for the following statement :
She said, “The man died in the afternoon.”
a) She said the man died in the afternoon.
b) She said that the man had died in the afternoon.
c) She had said the man died in the afternoon.
d) She said the man was dead in the afternoon.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: She said that the man had died in the afternoon. As a rule, the simple past in the direct becomes the past perfect in the indirect.
advertisement

6. Convert the following statement in direct speech to indirect :
He said to me, “I don’t believe you.”
a) He said he didn’t believe me.
b) He said I don’t believe you.
c) He said he don’t believe me.
d) He said I didn’t believe you.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: He said he didn’t believe me. The pronouns of the direct speech are changed in such a manner that their relationship with the reporter and the hearer, is indicated.

7. Change the speech in the following sentence :
She says, “I am happy to be here this evening.”
a) She said she was happy to be there that evening.
b) She said she is happy to be there that evening.
c) She said she is happy to be there that evening.
d) She said she was happy to be there this evening.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is : She said she was happy to be there that evening. Words expressing nearness in time or place are changed into words expressing distance.
advertisement

8. Change the direct speech to indirect :
He said to me, “Where is Neha?”
a) He asked me where is Neha.
b) He asked me where Neha was.
c) He asked me where Neha is.
d) He said where was Neha.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: He asked me where Neha was. We use verbs like ‘asked’, ‘inquired’, etc., while reporting questions in indirect speech.

9. Convert the following direct speech to indirect :
Vineet said to Nitin, “ Go away.”
a) Vineet ordered Nitin to go away.
b) Vineet said Nitin to go away.
c) Vineet ordered Nitin go away.
d) Vineet said to Nitin go away.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Vineet ordered Nitin to go away. The indirect speech is introduced by a verb which expresses a command or a request while reporting commands or requests.
advertisement

10. Convert the following direct speech to indirect:
She said, “Alas ! I have failed.”
a) She exclaimed sadly that she failed.
b) She exclaimed sadly that she had failed.
c) She exclaimed sadly that I failed.
d) She exclaimed that she failed.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: She exclaimed sadly that she had failed. In reporting exclamations and wishes the indirect speech is introduced by a verb which expresses exclamation or wish.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter