Professional Communication Questions & Answers – Types of Advertisements

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Advertisements”.

1. Which aspect of a product is a customer not required to know?
a) About the product
b) Age of seller
c) Advantages of the product
d) Value for money
View Answer

Answer: b
Explanation: Customers need to know three points about a product. They are: about the product, advantages of the product over other similar products and the value for money that the product provides.
advertisement

2. Which of these is not a characteristic of an advertisement?
a) Inspire a customer
b) Arouse a desire
c) Discourage the buyer
d) Convince the buyer
View Answer

Answer: c
Explanation: Any advertisement has these four characteristics : An advertisement must inspire a customer, must arouse a desire, must convince the buyer about the quality and it must motivate the customer to actually go and buy the product.

3. Which of these media is not used for advertisement?
a) Newspapers
b) Magazines
c) Billboards
d) Notebooks
View Answer

Answer: d
Explanation: Seven types of media are used for advertisement. They are: newspapers, magazines, billboards, direct mail, radio, TV and cinema and Internet.
advertisement
advertisement

4. The choice of medium of advertisement depends on the contents of the message.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The choice of medium of advertisement depends on the contents of the message, customer whom the advertisement wishes to attract and the money available for the advertisement.

5. Basic principles of advertisement remains the same for different mediums.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Basic principles of advertisement remains the same for different mediums. An advertisement in a newspaper would be different from that in a magazine.
advertisement

6. Which of these is cheap and informative?
a) Television
b) Newspapers
c) Magazine
d) Cinema
View Answer

Answer: b
Explanation: A newspaper is an intellectual way of reporting events and providing information. It is a cheap device and reach is huge.

7. Which of these contain no illustrations or logos?
a) TV
b) Magazine
c) Classified advertisements
d) Cinema
View Answer

Answer: c
Explanation: Classified advertisements are small and one column wide. These advertisements contain no illustrations or logos.
advertisement

8. When a newspaper advertisement looks like a new story, it is called _______
a) classified notice
b) reading notice
c) writing notice
d) spoken notice
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is: When a newspaper advertisement looks like a new story, it is called reading notice. They are the most expensive kind of newspaper advertisement.

9. Which of these media needs a script for an advertisement?
a) Newspaper advertisements
b) Classified advertisements
c) Radio
d) Magazine
View Answer

Answer: c
Explanation: The radio is a powerful medium for broadcasting news and for advertisements. An advertisement on radio needs a script, which should be written like a screenplay.
advertisement

10. Which of these is the best medium for advertisement?
a) Television
b) Newspapers
c) Magazines
d) Radio
View Answer

Answer: a
Explanation: Magazines, Radio and Newspapers are examples of “audio only” or “visual only” forms of advertising. Television is both, that is, it’s audio-visual. Hence, it conveys the most information, making it the best medium for advertising.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter