Professional Communication Questions & Answers – Features of a Paragraph

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Features of a Paragraph”.

1. A paragraph gives expression to thoughts in any writing.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A paragraph gives expression to thoughts in any writing. It has many features like length, unity, etc..
advertisement

2. Which of these is not an important feature of a paragraph?
a) Length
b) Breadth
c) Unity
d) Coherence
View Answer

Answer: b
Explanation: A paragraph gives expression to thoughts in any writing. The important features of paragraph are its length, unity, coherence and emphasis.

3. A paragraph should contain short sentences.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A paragraph should contain short sentences. These are preferred.
Sanfoundry Certification Contest of the Month is Live. 100+ Subjects. Participate Now!
advertisement
advertisement

4. An average length of sentence in a paragraph should be _____
a) 15 to 20 words
b) 25 to 30 words
c) 2 to 5 words
d) 5 to 10 words
View Answer

Answer: a
Explanation: An average length of sentence should be about 15 to 20 words. These should be a variety in sentence length. It is better to adopt a range from 3 to 30 words.

5. Which of these is not a feature of a paragraph?
a) Length
b) Unity
c) Incoherence
d) Correctness
View Answer

Answer: c
Explanation: A paragraph has six features. They are: length, unity, coherence, emphasis, courtesy and correctness. Out of these the important ones are length, unity, coherence, emphasis.
advertisement

6. Where should the main idea be put up in a paragraph?
a) In the beginning
b) In the middle
c) At the end
d) After the paragraph
View Answer

Answer: a
Explanation: The main idea should be put up front within a sentence. A writer must decide the emphasis accordingly. The writer should choose words precisely.

7. Which of these should be avoided in a paragraph?
a) Courtesy
b) Positive attitude
c) Discriminatory language
d) Politeness
View Answer

Answer: c
Explanation: A paragraph writer should be sincerely tactful, thoughtful and nondiscriminatory. Courteous communication wins hearts of the readers and the listeners.
advertisement

8. Which of these is not a level of language?
a) Formal
b) Public
c) Informal
d) Substandard
View Answer

Answer: b
Explanation: There are three levels of language. They are: formal, informal and substandard (or non standard).

9. Which of these is not a level of language?
a) Formal writing
b) Informal writing
c) Substandard language
d) Formal speaking
View Answer

Answer: d
Explanation: The levels of language used are in writing. It is important to use the right level of language. The levels of language are: formal, informal and substandard.
advertisement

10. Which of these is associated with academic pursuits?
a) Informal writing
b) Formal writing
c) Personal writing
d) Substandard writing
View Answer

Answer: b
Explanation: Formal writing is associated with academic pursuits and scholarly writings e.g: thesis, research papers and articles, government agreements, legal documents.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.