Professional Communication Questions & Answers – Capital Letters

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capital Letters”.

1. Which of these is used to indicate the omission of a word?
a) Colon
b) Semicolon
c) Comma
d) Apostrophe
View Answer

Answer: c
Explanation: The comma is used to indicate the omission of a word, especially a verb; as, “Her first album sold only 2000 copies but her second 2,000,000”
advertisement

2. Which of these is used before co-ordinative conjunctions?
a) Comma
b) Full stop
c) Colon
d) Dash
View Answer

Answer: a
Explanation: The comma is used before certain co-ordinative conjunctions; as “To think thus is not intellectual, but stupidity.”

3. The comma is used before a participial phrase.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The comma is used before and after a participial phrase. For example, “Alexander, having conquered India, wished to return home.”
advertisement
advertisement

4. Which of these is used to explain a preceding statement?
a) Comma
b) Hyphen
c) Semicolon
d) Colon
View Answer

Answer: d
Explanation: The colon is used to explain a preceding statement; as “ A teacher has to perform a role: he must impart information.“

5. Which of these is used to indicate the end of a question tag?
a) Full stop
b) Question mark
c) Exclamatory mark
d) Colon
View Answer

Answer: b
Explanation: The question mark is used to indicate the end of polite questions and question tags; as, “ He has won, hasn’t he?”
advertisement

6. Which of these is used to convey a sudden change or abrupt end of a thought?
a) Comma
b) Colon
c) Dash
d) Hyphen
View Answer

Answer: c
Explanation: The dash is used to convey a sudden change or abrupt end of a thought. For example, “If he had worked hard – but why cry over spilt milk.” A dash shouldn’t be confused with a hyphen. A hyphen is slightly shorter than a dash, and it is used to connect the parts of a compound word. For example: jack-of-all-trades.

7. The hyphen is a longer line than the dash.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. The hyphen is a shorter line than the dash. It is used to connect parts of a compound or complex work. For example: pro-active, lion-hearted.
advertisement

8. Which of these is used in the case of titles of books?
a) Brackets
b) Capital Letters
c) Apostrophe
d) Parenthesis
View Answer

Answer: b
Explanation: Capital letters are used in the case of titles of books, reports and articles. The first letter is capitalised. It is also used in the names of days and months.

9. Choose the correct statement:
a) The industrial age saw a rise in the use of machinery.
b) The Industrial age saw a rise in the use of machinery.
c) The Industrial Age saw a rise in the use of machinery.
d) The industrial Age saw a rise in the use of machinery.
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: The Industrial Age saw a rise in the use of machinery. We capitalise important events and historic periods.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) God, the supreme creator and the supreme being is our only hope.
b) God, the Supreme Creator and the Supreme Being is our only hope.
c) God, the Supreme creator and the Supreme being is our only hope.
d) God, the supreme Creator and the supreme Being is our only hope.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: God, the Supreme Creator and the Supreme Being is our only hope. We use capital words referring to the Deity.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter