Professional Communication Questions & Answers – Use and Examples of Eponyms

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Use and Examples of Eponyms”.

1. Eponym is a word derived from the name of an object.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Eponym is a word derived from the name of a person. It is a name of a person after whom a discovery, invention, place etc. is named.
advertisement

2. Alstroemeria is an eponym.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Alstroemeria is an eponym. It is a South American plant named after Swedish naturalist Klas Von Alatroemer.

3. Which of these is not an eponym?
a) Bloomers
b) Boolean
c) Boycott
d) Basket
View Answer

Answer: d
Explanation: Basket is not an eponym. Bloomers is a women’s loose fitting trousers gathered at the knee. It is named after American women’s rights advocate Amelia. J. Bloomer.
advertisement
advertisement

4. Cassegrain Telescope is named after?
a) A German astronomer
b) A French astronomer
c) A Russian astronomer
d) An American astronomer
View Answer

Answer: b
Explanation: Cassegrain Telescope is a reflecting telescope named after the French astronomer N Cassegrain, who devised it. It is an eponym.

5. Which of these is an ornamental writing desk?
a) Derrick
b) Boronia
c) Davenport
d) Franciscan
View Answer

Answer: c
Explanation: Davenport is an ornamental writing desk which was made for Captain Davenport. It is an eponym.
advertisement

6. Which of these is named after an Irish land agent?
a) Boolean
b) Derrick
c) Boycott
d) Maxwell
View Answer

Answer: c
Explanation: Boycott means to withdraw from social or commercial relations as a protest. It is an eponym named after an Irish land agent Captain Charles C Boycott.

7. Which of these is not an eponym?
a) Chagas Disease
b) Alzheimer’s Disease
c) Marxism
d) Deployment
View Answer

Answer: d
Explanation: Deployment is not an eponym. Chagas Disease is named after Brazilian physician Carlos Chagas and Alzheimer’s Disease is named after German neurologist Alois Alzheimer.
advertisement

8. Pennsylvania is named after whom?
a) William Penn
b) Jean Penn
c) Ralph Penn
d) George Penn
View Answer

Answer: a
Explanation: Pennsylvania is an eponym. It is named after an English real estate entrepreneur and philosopher William Penn.

9. Which of these is named after a German physician?
a) Alzheimer’s Disease
b) Weil’s Disease
c) Chagas Disease
d) Reye’s Syndrome
View Answer

Answer: b
Explanation: Weil’s Disease is a severe form of leptospirosis transmitted through rats. It is named after the German physician H. Adolf Weil.
advertisement

10. Which of these is a wine bottle?
a) Rehoboam
b) Nicotine
c) Roentgenium
d) Timothy
View Answer

Answer: a
Explanation: Rehoboam is an eponym. It is wine bottle, six times bigger than standard size, named after king of ancient Israel. Nicotine is named after French ambassador Jean Nicot.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter