Professional Communication Questions & Answers – Clauses and Sentences

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Clauses and Sentences”.

1. A clause contains a subject and a predicate of its own.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A clause is a group of words which forms part of a sentence, and contains a subject and a predicate of its own.
advertisement

2. What is the part of the sentence which denotes the person or thing about which something is said?
a) Predicate
b) Subject
c) Phrase
d) Clause
View Answer

Answer: b
Explanation: The part of the sentence which denotes the person or thing about which something is said, is called the subject of the sentence. For example, Mili sings a song. Here, Mili is the subject.

3. Pick out the clause in the following sentence:
Neha played when evening came.
a) Neha played
b) Played when evening
c) When evening came
d) Evening came
View Answer

Answer: c
Explanation: In the sentence, the group of words ‘when evening came’ make some sense, but it doesn’t make complete sense. It however, has a subject (evening) and predicate (came when) of its own. Such a group of words is called a clause.
advertisement
advertisement

4. Pick out the phrase in the sentence:
Monica played at sunset.
a) Monica
b) Monica played
c) Played at sunset
d) At sunset
View Answer

Answer: d
Explanation: The phrase in the sentence is ‘at sunset ‘. The group of words ‘at sunset ‘ makes some sense but does not make complete sense. Such a group of words is called a phrase.

5. Which of these is not a type of sentence?
a) Simple
b) Continuous
c) Compound
d) Complex
View Answer

Answer: b
Explanation: Sentences can be broadly classified into three types. They are : Simple sentences, Compound sentences and Complex sentences.
advertisement

6. A sentence with only one clause is called a compound sentence.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. A sentence with only one clause is called a simple sentence. For example, Aahna broke her hand. A sentence with two or more independent clauses is called a compound sentence.

7. What is a sentence with one principal clause and one or more subordinate clauses called?
a) Compound sentence
b) Complex sentence
c) Simple sentence
d) Principal sentence
View Answer

Answer: b
Explanation: A sentence with one principal clause and one or more subordinate clauses is called a complex sentence. For example: Pinki found the purse that I had lost. The principal clause is- Pinki found the purse and the subordinate clause is – that I had lost. It shouldn’t be confused with a simple sentence, which is a sentence with only one clause. It is also different from a compound sentence, which is a sentence that contains more than one subject or predicate.
advertisement

8. Which of these is not a type of subordinate clause?
a) Adverb
b) Verb
c) Adjective
d) Noun
View Answer

Answer: b
Explanation: The subordinate clause can be divided into three types. They are: Adverb clause (Eg: Call me when you’ve finished your homework.), Adjective clause (Eg: The street in which he lives, is very safe.) and Noun Clause (Eg: Your body digests whatever you eat.).

9. Fill in the blank with an adjective clause :
The cricket bat ___________ is mine.
a) with a broken handle
b) which has a broken handle
c) and a broken handle
d) with a broke handle
View Answer

Answer: b
Explanation: The group of words ‘which has a broken handle’ describes the cricket bat and does the work of an adjective. It contains a subject and predicate of its own. It is, therefore, an adjective clause.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) I’ll write a letter when I will reach Mumbai.
b) I’ll write a letter when I reach Mumbai.
c) I’ll write a letter as I reach Mumbai.
d) I’ll write a letter when I shall reach Mumbai.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is : I’ll write a letter when I reach Mumbai. When we refer to the future in an adverbial clause of time, we normally use the simple present tense ( not will or shall).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter