Professional Communication Questions & Answers – Means to Overcome Stage Fear

«
»

This set of Professional Communication Problems focuses on “Means to Overcome Stage Fear”.

1. Which of these can be used to overcome stage fear?
a) A speech must be prepared with care.
b) A speech must be untimed.
c) Facts need not be checked.
d) There should be no pause.
View Answer

Answer: a
Explanation: Every speaker has a natural stage of fear. This can be overcome by various means like : a speech must be prepared with care and must be learnt properly.
advertisement

2. Which of these is not advisable to make facts interesting?
a) By narrating them as a story
b) Through an anecdote
c) With the help of a personal incident
d) By stating them as points
View Answer

Answer: d
Explanation: Facts should be presented in an interesting manner. Most speakers resort to narrating a story or an anecdote to ensure the interest of the audience.

3. A speaker must have a confident attitude.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. A speaker must have a positive and confident attitude. This would ensure the empathy of the audience.
advertisement
advertisement

4. There are how many ways to start a presentation?
a) Two
b) Three
c) Four
d) Five
View Answer

Answer: a
Explanation: There are two ways in which a presentation can be started. They are: Hard sell approach and soft sell approach.

5. In hard sell approach, the speaker begins with a question.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. In hard sell approach, the speaker begins with a question or a remark which establishes the requirement of the customer.
advertisement

6. In ______ approach, the speaker introduces the company and the product.
a) hard sell
b) soft sell
c) rough sell
d) smooth sell
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: In soft sell approach, the speaker introduces the company and the product.

7. In any meeting, the most worthwhile impact is made by _____
a) stories
b) incidents
c) facts
d) anecdotes
View Answer

Answer: c
Explanation: In any meeting, the most worthwhile impact is made by facts. The more profound the facts the greater is the impact that a speaker would leave in a meeting.
advertisement

8. Which of these can irritate the audience?
a) If facts are uttered coherently
b) If facts are uttered incoherently
c) Narrating incidents
d) Narrating anecdotes
View Answer

Answer: b
Explanation: If facts are uttered incoherently or without cohesion, there is a likelihood that the audience would be irritated rather than be pleased.

9. Which of these represent defiance?
a) Clenched fist
b) Clinton thumb
c) Fig sign
d) Dap greeting
View Answer

Answer: a
Explanation: Clenched fist is used as a gesture of defiance or solidarity. Facing the signer, it threatens physical violence (i.e., “a thumping”).
advertisement

10. Which of these does not mean stage fear?
a) aphonia
b) phonia
c) aphonia clericorum
d) aphonia paralytica
View Answer

Answer: b
Explanation: There are many synonyms for stage fear like : aphonia, aphonia clericorum, aphonia paralytica,etc..

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication Problems, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter