Professional Communication Questions & Answers – Differentiating Pairs of Words

«
»

This set of Professional Communication Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Differentiating Pairs of Words”.

1. When we are trying to show what someone is like, we use compared to.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. When we are trying to show what someone or something is like, we use compared with. While differentiating between two things, we use compared to.
advertisement

2. When we draw attention to the similarities between two things, we use compared with.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. When we draw attention to the similarities or differences between two things, we use compared with.

3. The committee members ______ to the proposal.
a) ascented
b) assented
c) accented
d) acsented
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: The committee members assented to the proposal. Assent means approval or agreement.
advertisement
advertisement

4. Which of these means “bundle of cotton”?
a) Bail
b) Bael
c) Bale
d) Beal
View Answer

Answer: c
Explanation: Bale means “bundle of cotton” whereas bail means the “temporary release of an accused person awaiting trial”. Bael is a type of Indian fruit.

5. _____ were breached during the Hitler’s regime.
a) Canons
b) Canon
c) Cannon
d) Cannons
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Canons were breached during the Hitler’s regime. Canon means a general law, rule, principle, or criterion by which something is judged. Cannon is a kind of weapon.
advertisement

6. Choose the correct statement.
a) Teacher cited many examples to prove his point.
b) Teacher sited many examples to prove his point.
c) Teacher citied many examples to prove his point.
d) Teacher citted many examples to prove his point.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: Teacher cited many examples to prove his point. Cite means refer to (a passage, book, or author) as evidence for or justification of an argument or statement.

7. Personal assistant is a ______ of minister.
a) confidence
b) confident
c) confidential
d) confidant
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct statement is: Personal assistant is a confidant of minister. Confidant means a person with whom one shares a secret or private matter.
advertisement

8. Choose the correct statement.
a) My friend has several dependents.
b) My friend has several dependants.
c) My friend has several dependaents.
d) My friend has several depandents.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: My friend has several dependants. Dependant means a person who relies on another, especially a family member, for financial support.

9. Choose the correct statement.
a) John and Mark fought a duel.
b) John and Mark fought a dual.
c) John and Mark fought a duet.
d) John and Mark fought a daul.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: John and Mark fought a duel. Duel means a prearranged contest with deadly weapons between two people in order to settle a point of honour.
advertisement

10. Ambassadors have _____ manners.
a) urban
b) urbane
c) urben
d) urbaen
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Ambassadors have urbane manners. Urbane is an adjective which means courteous and refined.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter