Professional Communication Questions & Answers – Types of Articles

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Articles”.

1. Which of these is not an article?
a) An
b) A
c) This
d) The
View Answer

Answer: c
Explanation: A, an and the are called articles in English grammar. An is used before a vowel or silent h. The word ‘this’ can be a pronoun (Eg: This is my seat.); or a determiner (Eg: This cake is the tastiest one.)
advertisement

2. A is used before a vowel sounding like a consonant.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A is used before a consonant or a vowel sounding like a consonant. For example, A man, a unit, a useful thing, a one rupee- note.

3. What are a, an and the collectively called?
a) Indefinite articles
b) Demonstrative adjectives
c) Definite articles
d) Demonstrative adverbs
View Answer

Answer: b
Explanation: A, an and the are adjectives. They are called demonstrative adjectives. A and an are indefinite articles and the is called a definite article.
advertisement
advertisement

4. Fill in the blank with article :
__ child must respect his parents.
a) A
b) An
c) This
d) That
View Answer

Answer: a
Explanation: Articles are classified into two types. They are indefinite and definite articles. Indefinite articles are a and an. Definite article includes only the. The correct statement is : A child must respect his parents.

5. Which if these belong to indefinite articles?
a) A
b) A and an
c) An and the
d) A and the
View Answer

Answer: b
Explanation: A and an are called the indefinite articles because they leave indefinite the person or thing spoken of. Thus, a boy means any boy. The is a definite article.
advertisement

6. Which of these belong to definite articles?
a) A and the
b) The
c) A and an
d) An and the
View Answer

Answer: b
Explanation: The is called a definite article because it speaks of some particular person or thing. Example : He is the boy who teased me. A and an are indefinite articles.

7. The indefinite article is used when a singular noun is meant to represent a whole class.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The definite article the is used when a singular noun is meant to represent a whole class. For example, The cow is a mammal.
advertisement

8. Fill in the blank : Bismillah Khan plays _____ shehnai with great skill.
a) a
b) an
c) the
d) a or the
View Answer

Answer: c
Explanation: Here we will use the definite article the. The is used before musical instruments as in the above question. The is also used before the names of certain books. Example, The Mahabharat.

9. Correct the incorrect statement :
How gentle person Mr. Bhatia is!
a) How gentle a person Mr. Bhatia is!
b) How gentle the person Mr. Bhatia is!
c) How gentle person the Mr. Bhatia is!
d) How a gentle person Mr. Bhatia is!
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement would be ‘How gentle a person Mr. Bhatia is!’. We use a or an before a single countable noun.
advertisement

10. Fill in the blank : Neha has left for ___ United States of America.
a) a
b) the
c) an
d) to
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement will be – Neha has left for the United States of America. Usually, countries aren’t preceded by any article, but the nations that are a union or which are united states, are preceded by the definite article ‘the’. Eg: The United States of America, The People’s Republic of China

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter