Professional Communication Questions & Answers – Conversion of Indirect Speech to Direct Speech

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers focuses on “Conversion of Indirect Speech to Direct Speech”.

1. If the reported speech expresses some universal truth, habit, historical incident or permanent fact, its tense does not change even when the reporting verb is in the past tense.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. If the reported speech expresses some universal truth, habit, historical incident or permanent fact, its tense does not change even when the reporting verb is in the past tense. For example, direct speech: The teacher said, “New Delhi is the capital on India.” Reported speech: The teacher said that New Delhi is the capital of India.
advertisement

2. Convert the following sentence in indirect speech to direct speech :
He exclaimed sadly that he was undone.
a) He said I am undone.
b) He said, “Alas ! I am undone.”
c) He said, “I am undone.”
d) He said , “Alas. I am undone.”
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: He said, “Alas ! I am undone.” An exclamatory sentence must have an exclamatory mark.

3. While changing a question into indirect speech, the reporting verb must be changed into ask, inquire or demand.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. While changing a question into indirect speech, the reporting verb must be changed into ask, inquire or demand. Also, the question mark must be removed.
advertisement
advertisement

4. Which of these prepositions is used with inquire or demand?
a) Is
b) At
c) Of
d) On
View Answer

Answer: c
Explanation: The preposition of is used with inquire or demand. For example, She inquired of me what I was doing.

5. Convert the following direct speech to indirect :
My mother said to me, “Are you going to school today?”
a) My mother asked me if I was going to school that day.
b) My mother asked me are you going to school today.
c) My mother asked me if I was going to school today.
d) My mother asked me if I am going to school today.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: My mother asked me if I was going to school that day. The conjunction if and whether is used to introduce the reported speech if the question begins with auxiliary verbs like is, are, am, etc.
advertisement

6. Which of these forms are used to report negative commands?
a) not + infinitive
b) no + infinitive
c) command + infinitive
d) object + infinitive
View Answer

Answer: a
Explanation: Negative commands, requests, etc., are usually reported by not + infinitive form. For example, Direct: “Don’t venture out too far, children”, the teacher said. Indirect: The teacher warned the children not to venture out too far.

7. Which of these verbs don’t follow the object + infinitive form?
a) Beg
b) Order
c) Invite
d) Pray
View Answer

Answer: d
Explanation: Verbs like advice, beg, order, invite, recommend, warn use the object + infinitive form. The person addressed is normally not mentioned in direct command or requests.
advertisement

8. Convert the following direct speech to indirect speech :
She said, “We will analyse this tomorrow.”
a) She said that they would analyse it the next day.
b) She said that we would analyse it the next day.
c) She said that they will analyse it the next day.
d) She said that we will analyse it the next day.
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: She said that they would analyse it the next day. This/ these used as pronouns can become it.

9. Convert the following direct speech to indirect :
She said, “Thank you !”
a) She thanked me.
b) She said me thank you.
c) She said thank you to me.
d) She said thank you!
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: She thanked me. Exclamations normally become statements in indirect speech. The exclamatory mark is not used.
advertisement

10. Convert the following sentence in direct speech to indirect speech :
She said, “Can you read?” and I said “yes”.
a) She asked me can you read and I said yes.
b) She asked me if I could read and I said that I could.
c) She asked me can you read and I said that I could.
d) She asked me if I could read and I said yes.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: She asked me if I could read and I said that I could. Yes or no are expressed in indirect speech by subject + appropriate auxiliary verb.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter