Professional Communication Questions & Answers – The Style of a Technical Report

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “The Style of a Technical Report”.

1. Which of these is written like a business letter?
a) Introductory letter
b) Covering letter
c) Informal letter
d) Personal letter
View Answer

Answer: a
Explanation: Forwarding letter can be of two types. They are: Covering letter and introductory letter. Both of them are meant for the primary recipient of the report.
advertisement

2. Covering letter is only a record of transmission of the report.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Covering letter: This type of letter is only a record of transmission of the report.

3. Introductory letter serves the purpose of a ______
a) summary
b) preface
c) main part
d) conclusion
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is: Introductory letter serves the purpose of a preface or introduction. It is written like any other business letter.
advertisement
advertisement

4. Where is introductory letter placed?
a) At the beginning
b) At the end
c) After the title page
d) Just before the last page
View Answer

Answer: c
Explanation: An introductory letter aims to introduce the scope and purpose of the report. It must be placed immediately after the title page; which means that it must be bound with the report.

5. Which of these introduces the report to the reader?
a) Acknowledgement
b) Preface
c) Summary
d) Abstract
View Answer

Answer: b
Explanation: A preface is anything said or written by way of introduction or preliminary explanation. Thus a preface to a report introduces the report to the reader.
advertisement

6. Which of these tells us what the report is about?
a) Abstract
b) Summary
c) Acknowledgements
d) Table of contents
View Answer

Answer: a
Explanation: A distinction must be made between an abstract and a summary. An abstract tells us in brief what the report is about.

7. ______ gives the substance of the report.
a) Abstract
b) Summary
c) Preface
d) Table of contents
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is: Summary gives the substance of the report. An abstract only gives the matter covered in the report.
advertisement

8. An abstract is _____ of the original report.
a) 2-5 percent
b) 5-10 percent
c) 6-12 percent
d) 7-13 percent
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: An abstract is 2-5 percent of the original report. An abstract tells us in brief what the report is about.

9. A summary is _____ of the original report.
a) 2-5 percent
b) 5-10 percent
c) 12-15 percent
d) 15-20 percent
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: A summary is 5-10 percent of the original report. A summary becomes crucial when the report is long and gives the substance of the report.
advertisement

10. Which of these is not a part of the main body?
a) Introduction
b) Conclusion
c) Complaint
d) Recommendation
View Answer

Answer: c
Explanation: The main body is the heart and soul of the report. It has four distinct parts: Introduction, description, conclusion and recommendations.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter