Professional Communication Questions & Answers – Elements of Precis Writing

«
»

This set of Professional Communication Questions and Answers for Experienced people focuses on “Elements of Precis Writing”.

1. Precis writing is the art of presenting certain information.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Precis writing is the art of presenting certain information in a condensed form.
advertisement

2. The Chambers Everyday Dictionary describes precis as _______
a) a summary
b) a presentation
c) a story
d) an incident
View Answer

Answer: a
Explanation: The correct statement is: The Chambers Everyday Dictionary describes precis as an abstract or a summary.

3. A precis saves time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. The biggest advantage of a precis, however, is that it saves time. Most modern executives are constantly working against time.
advertisement
advertisement

4. A precis must use the ______ tense of verbs.
a) present
b) past
c) future
d) present continuous
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: A precis must use the past tense of verbs. A precis of crucial importance. It enables a person to compress large information without losing anything worthwhile.

5. A precis must always have a ______
a) subheading
b) heading
c) story
d) incident
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: A precis must always have a heading. The title must be the shortest possible and it must reflect the central idea of the passage.
advertisement

6. A precis must be how long?
a) One-third of original passage
b) Two-third of original passage
c) Same as of original passage
d) One-fifth of original passage
View Answer

Answer: a
Explanation: A precis must be one-third the length of the original passage. It may sometimes be less than one-third if the original passage has indulged in too much circumlocution.

7. Which of these are not allowed in a precis?
a) Semicolon
b) Verbs
c) Heading
d) Abbreviations
View Answer

Answer: d
Explanation: Abbreviations are not allowed in a precis nor can the parameters of grammar be compromised. Adverbs and adjectives can be eliminated.
advertisement

8. In a precis, conjunctions can be replaced by _______
a) Full stop
b) Semicolon
c) Apostrophe
d) Dash
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: In a precis, conjunctions can be replaced by semicolon. Adverbs and adjectives can be eliminated in order to reduce the length of the passage.

9. Which of these is called a percentage graph?
a) Bar graph
b) Table
c) Pie graph
d) Precis
View Answer

Answer: c
Explanation: A pie graph is also called a circle or percentage graph. It is hundred percent graph. It is used to display data in terms of relative percentage.
advertisement

10. Which of these contains symbols?
a) Pie graph
b) Pictorial graph
c) Precis
d) Bar graph
View Answer

Answer: b
Explanation: Pictorial graphs contain symbols. These symbols represent a single unit. These symbols should have some resemblance to the objects they denote.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication for Experienced people, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter