Professional Communication Questions & Answers – Verbal and Non-Verbal Communication

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Verbal and Non-Verbal Communication”.

1. Which of these do not deal with precise information?
a) Engineer
b) Scientist
c) Technician
d) Fiction writer
View Answer

Answer: d
Explanation: A scientist, engineer, technician or technologist deals with precise information. A fiction writer may indulge in charming nonsense, but a scientific man must develop a style of writing which conveys information with precision.
advertisement

2. In an office, an employee communicates horizontally with his _______
a) superiors
b) subordinates
c) colleagues
d) assistant
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: In an office, an employee communicates horizontally with his colleagues. Horizontal communication happens between people who are on the same tier as each other in an office hierarchy. He communicates vertically with his subordinates and superiors. Vertical communication happens between people who are on different levels in an office hierarchy.

3. Talking comes under which type of communication?
a) Verbal
b) Non- verbal
c) Written
d) Dramatic
View Answer

Answer: a
Explanation: Communication can be of two types. They are: verbal communication and non-verbal communication. Talking is an effective tool, but it has limited reach.
advertisement
advertisement

4. Which of these has maximum reach?
a) Writing
b) Listening
c) Speaking
d) Talking
View Answer

Answer: a
Explanation: Writing has enormous reach. It has an inviolable quality about it, since what has been written cannot be altered.

5. How is good technical writing achieved?
a) Naturally
b) By practice
c) Listening
d) Speaking
View Answer

Answer: b
Explanation: Good technical writing does not come naturally. It is an end product of careful practice. It is obvious that a technical writer must have something substantial to say.
advertisement

6. Which of these parameters are not required to define style?
a) Moral truth
b) Compassion
c) Gender
d) Information
View Answer

Answer: c
Explanation: There are three parameters that are stated when defining style. They are: moral truth, compassion and information with precision.

7. Any style must convey moral truth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Any style must convey intellectual and moral truth. Most writers tend to hide truth. Their language becomes a vehicle of ambiguity.
advertisement

8. Any writer must convey truth with warmth.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Any writer must convey truth with warmth and compassion. Any good writing must create a bond of oneness between writer and reader.

9. A writer must not convey information with _____
a) precision
b) clarity
c) randomness
d) truth
View Answer

Answer: c
Explanation: Any writer must convey truth in his writing. Also, it must convey information simply with precision and clarity. It must be such that it is easily understood by every reader.

advertisement

10. Which of these are to be avoided in any style of writing?
a) Truth
b) Clarity
c) Compassion
d) Dishonesty
View Answer

Answer: d
Explanation: Any style must convey intellectual and moral truth. Most writers tend to hide truth. The first thing a writer must do is ensure that he is being truly honest to himself.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter