Professional Communication Questions & Answers – Use of Verbs

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Use of Verbs”.

1. In the following sentence, which word is in accusative case?
This is the person whom you are looking for.
a) person
b) whom
c) you
d) looking
View Answer

Answer: b
Explanation: This is the person whom you are looking for. Here, in this sentence whom is third person singular and in accusative case.
advertisement

2. Which of these is used in the following phrase?
“This machine.”
a) Demonstrative adjectives
b) Descriptive adjectives
c) Possessive adjectives
d) Indefinite adjectives
View Answer

Answer: a
Explanation: In the phrase, “ This machine “, demonstrative adjective “this” is used which agrees in number with the noun it qualifies.

3. Verbs are in agreement with their subject only in number.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The statement is false. Verbs are in agreement with their subjects in number and person. For example, He and I are friends.
advertisement
advertisement

4. Verb takes a plural form in case of double subject.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Verb takes a plural form in case of double or multiple subject. For example : He and I are inspectors.

5. Fill in the blank.
His aim and object ___ to pass the C.A. examination.
a) are
b) were
c) is
d) am
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is: His aim and object is to pass the C.A. examination. Here, the double subject express the same plan, hence the verb is singular.
advertisement

6. Fill in the blank.
Neither Ramesh nor his brother ___ present in the office.
a) are
b) was
c) were
d) there
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: Neither Ramesh nor his brother was present in the office. Here, the subject consists of two singular words, hence, the verb takes singular form.

7. In case of double subject, when does verb takes plural form?
a) When both subjects represent same plan.
b) When both subjects are singular.
c) When one of the subjects is plural.
d) When the subject has multiple nouns.
View Answer

Answer: c
Explanation: When one of the subjects is plural, the verb takes up plural form. For example: Neither Ram nor his brothers were present in the office.
advertisement

8. Fill in the blank.
Neither Sona nor I ________ present in the office.
a) is
b) are
c) were
d) am
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct statement is: Neither Sona nor I am present in the office. If the subject consists of double or multiple nouns or pronouns separated by neither-nor, either-or then the verb agrees in person with the nearer noun or pronoun.

9. A team of detectives ______ coming to inspect the crime scene.
a) are
b) were
c) is
d) may
View Answer

Answer: c
Explanation: The correct statement is A team of detectives is coming to inspect the crime scene. Here, the collective noun team is considered as a single unit, so the verb is singular.
advertisement

10. Fill in the blank.
The council _________ not unanimous on certain economic issues.
a) is
b) was
c) am
d) were
View Answer

Answer: d
Explanation: The correct statement is: The council were not unanimous on certain economic issues. Here, the collective nouns are considered as multiple units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter