Professional Communication Questions & Answers – Adjectivals and Adverbials

«
»

This set of Professional Communication Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Adjectivals and Adverbials”.

1. Which of these is not an adjectival?
a) Noun
b) Verb
c) Adverb
d) Gerund
View Answer

Answer: b
Explanation: Nouns are modified by nouns, participles, gerunds, adverbs, possessives and prepositional phrases. They are called adjective equivalents or adjectivals.
advertisement

2. Which of these is an example of a participle as a modifier?
a) A canvas trouser
b) Running nose
c) A walking stick
d) A student’s pen
View Answer

Answer: b
Explanation: ‘Running nose’ is an example of a participle as a modifier. ‘A canvas trouser’ is an example of a noun as a modifier. ‘A walking stick’ is an example of a gerund as a modifier.

3. Fill in the blank :
Adjective modify _____
a) verbs
b) nouns
c) adverbs
d) pronouns
View Answer

Answer: b
Explanation: Adjective modify nouns. Adjectives are used in two ways: attributively and predicatively. For example: This is a new car. (attributive use), This car is new. (predicative use).
advertisement
advertisement

4. Suffixes “er” and “est” are added to monosyllabic adjectives to express contrasts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The statement is true. Suffixes “er” and “est” are added to monosyllabic adjectives to express contrasts. These create comparative and superlative forms.

5. Which of these is not modified by adverb?
a) Verb
b) Adjective
c) Noun
d) Adverb
View Answer

Answer: c
Explanation: Adverbs modify verbs, adjectives and adverbs. They are used in different positions. Interrogative adverbs “how”, “when”, “where” and “why” are used in the front position.
advertisement

6. Which of these is not an adverb of frequency?
a) Often
b) Never
c) Usually
d) Smoothly
View Answer

Answer: d
Explanation: Adverbs like “often”, “never”, “sometimes”, “usually” etc., are placed with verbs. They are adverbs of frequency and are known as mid position verbs.

7. Which of these sentences is an example of an end position adverb?
a) He normally wakes up at 6 A.M.
b) This car runs smoothly.
c) How wonderful she looks !
d) Why did he visit the zoo?
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: This car runs smoothly. Some adverbs are placed after the verb, and after object when used in the sentence. Due to this reason, they are known as end position adverbs.
advertisement

8. Choose the correct statement:
a) The principal placed the notice for all students on the notice board.
b) The principal placed on the notice board the notice for all students.
c) The principal placed the notice on the notice board for all students.
d) The principal on the notice board placed the notice for all students.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: The principal placed on the notice board the notice for all students. Place the modifiers so that the reader knows what they modify. This is called coherence.

9. Fill in the blank :
He is the _____ man for the job.
a) most perfect
b) perfect
c) totally perfect
d) absolutely perfect
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: He is the perfect man for the job. Some adjectives are absolute or ungradable. They should not be modified with words like absolutely, totally, etc.
advertisement

10. Choose the correct statement:
a) On opening the window, Neha’s eyes at once fell on the bird.
b) As Neha opened the window, her eyes at once fell on the bird.
c) On opening the window, at once Neha’s eyes fell on the bird.
d) As Neha opened the window, her eyes fell on the bird at once.
View Answer

Answer: b
Explanation: The correct statement is: As Neha opened the window, her eyes at once fell on the bird. Here the opening phrase has been expanded into an adverbial clause.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Professional Communication.

To practice all areas of Professional Communication, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter